Anadolu insanının karşısındakini incitmeden duygularını aktarmak için kullandıklarına benzer yöntemler günümüzde de kullanılıyor mu? Örnek veriniz.

Anadolu İnsanının Dili

Osmanlı medeniyeti; üç kıtada yeme, içme, giyim, şehir hayatı ve insanlara saygısı ile tanınmış ve hüküm sürmüştür. Anadolu insanının geleneklerine bağlı bir şekilde yaptıkları davranış ve yaşam tarzının çoğunun, Osmanlıdan geldiği bilinmektedir. Osmanlı’da insanlar karşısındakine duygularını ifade etmek için olumlu cümle kullanmaya dikkat ederlerdi. Örneğin; günümüzde ışığı yak kelimesini kullanırken, Anadolu’da eski insanlar, bu kelime olumsuzluk hissettirdiği için, onun yerine ışığı uyandır kelimesini kullanırlardı. Aynı şekilde ışığı söndür olumsuzluk çağrıştırdığı için, ışığı dinlendir kelimesi kullanılırdı.

 

Günümüz İnsanının Geleneklere Bakış Açısı

Anadolu insanı, karşısındakini incitmeyen yapısı ve kibarlığı ile tek bir kelimede, duygularını ifade edebilmekteydi. Günümüzde bu geleneklerden bazıları kullanılsa da, aynı şekilde kullanılmamaktadır. Örneğin eskiden eve gelen misafirlerin ayakkabılarının burunları kapıya dönük şekilde düzeltilirken, ifade edilmek istenen olay; sizin misafirliğinizden memnun kaldık anlamına gelmekteydi. Günümüzde ise ayakkabıların burnu dışa dönük bir şekilde düzenlenmektedir. Bu tamamen bilinçsizce yapılan bir davranıştır. Eskiden kapılarda kalın ve ince tokmak yer alırdı. Kalın tokmak çalarda gelen kişinin erkek olduğu anlaşılarak, kapıyı evin erkeği açardı. Günümüzde tokmaklı kapıların olduğu evlerde, neden iki tokmak olduğuna dair hiçbir fikri olmayan insanlar, tokmak kullanmaya bile tenezzül etmemektedir. Bunun gibi yapılan birçok örnek hayatımızda yer almaktadır. Fakat hiçbiri de eski geleneklerdeki gibi anlamlı bir şekilde uygulanmamaktadır. Anadolu insanının kibar ve saygılı ifadeleri yerine, geriye bilinçsizce saptırılan gelenekler kalmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir