Sizce bayramlara namazla başlamanın hikmetleri neler olabilir?
İslim dini için önemli olan iki dini bayram vardır. Bunlardan biri Kurban Bayramı diğeri Ramazan Bayramıdır. Dini bayramların ilk günü sabah erkenden bayram namazı kılınmaktadır. Kılınan namaz erkeklerin cemaat oluşturulması ile hep birlikte topluluk halinde kılınmaktadır. Kılınan bayram namazının ardından bayramlaşma töreni yapılmaktadır. Peki bayramlara namazla başlamanın hikmeti nedir? Aslında bu sorunun cevabı bayram kelimesinin anlamında gizlidir. Bayram kelimesinin anlamı; sevinç ve ortak bir olguyu beraber toplulukla kutlamaktır. Bayram namazı Müslümanları bir araya toplamaktadır. Böylece toplum arasında birlik ve beraberlik olgusu güçlenmektedir.
Bayram namazlarının hikmeti; bir olmak ve beraber olmak, Allah’a şükretmek, Allah’ın şefaatine mahzar olmak, toplum olarak ümmet bilincini varmaktır. Bunun sonucu olarak insanlar Müslüman dini doğrultusunda bir arada yaşamanın değerini daha iyi anlamış olmaktadır. Namaz bir başlangıç ve devam içermektedir. Bayram süresi boyunca ibadet etmek Allah’a şükretmek Müslüman için yapılması gerekenler arasındadır.
Bayram namazları kadınların kılmasına farz kılınmamış ibadetlerdendir. Erkeklerin bayram namazı kılması ise vacip ibadetler arasındadır. Bayram namazı iki rekat olarak kılınmaktadır. Namazdan önce ezan okunmamaktadır. Bayram namazı kılınırken farz namazlarına göre farklılıklar görülmektedir.
Peygamber Efendimiz bayram namazı hakkında “Allahü teala bayram sabahı meleklere emreder. Onlar da yeryüzüne inip sokak ağızlarında yol başlarında dururlar. İnsan ve cinden başka bütün yaratıkların işitecekleri bir sesle şöyle seslenirler: ‘Ey Muhammed ümmeti! Azı kabul edip büyük karşılıklar ihsan eden ve büyük günahları bağışlayan Rabbinize çıkınız’ Onlar da cami ve mescitlere çıkarlar. Namazlarını kılıp dualarını ettiklerinde Allahü teala onların her işini görür, görülmedik bir işleri kalmaz. Bütün günahlarını affeder. Bu halde onlar mağfiret olunmuş olarak dönerler.” Buyurmuştur.