Beşerî Faaliyetlerin Bitki Ve Hayvan Türlerine Etkileri Nelerdir?

Beşerî Faaliyetlerin Bitki Ve Hayvan Türlerine Etkileri Nelerdir?

Beşeri faaliyetler yani insan faaliyetleri doğa ile sürekli iç içedir. Dünyada ilk insan yaşamı uzun süre boyunca doğadaki sisteme ayak uydurmuştur. Sonrasında yeryüzü ile doğal sistemin işleyişini anladıkça buna müdahale etmişlerdir.

Örneğin insanın doğa ile müdahalesi tarım ile birlikle başlamıştır. Tarımsal üretimde insanlar, topraktaki diğer bitkileri sökerek toprağı sürmüşlerdir. Böylece istedikleri bitkileri yetişme olanağı bulurlar. Ancak söktükleri bitkilerin nesli zamanla tükenmiştir. Beşeri faaliyetlerin bitki türlerine etkisi ilk olarak böyle başlamıştır. Tarımdan sonra hayvanların evcilleştirilmesi ile beşeri faaliyetlerin hayvan türlerine etkisi artmıştır. Zamanla madenin keşfedilmesi ile bitki ve hayvan türlerinin neslini kaybetme sürecine tam anlamıyla girilmiştir. Örneğin metaller için kurulan madenlerin bulunduğu bölgelerde atıklardan dolayı bitki türleri etkilenmiş doğal olarak hayvan türleri de etkiye maruz kalmıştır.

Özellikle fabrikaların yani sanayinin başlangıcı ile sadece bitki ve hayvan türleri ile kalmayıp su, toprak ve havaya da zararlı maddeler katması sonucu doğanın yapısı büyük oranda etkilenmiştir. Birçok yerde taş ocaklarının kurulması, çeşitli araçların ve patlayıcılar aracılığı ile yeryüzü insanlar tarafından değiştirildi. Buna en büyük örnek dağların patlatılarak tüneller açılması. Bu örnek çalışmada birçok bitki ve hayvan türü zarar görmüştür.

İnsanlar bu faaliyetler sayesinde yeryüzünü büyük oranda değiştirmiş ve doğal elverişli ortamın, zararlı bir ortama dönüşmesini sağlamıştır. Bitkiler kimyasal atık ve koparılmalara maruz kaldığı için, hayvanlar ise yaşam alanlarının işgali ve avcılık sebebiyle neslini yitirmeye devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir