Büyük Selçuklulardan kalan mimari yapıların birçoğunun günümüze kadar ulaşamamasının nedenleri ne olabilir?
Selçuklular Anadolu’ya uzun yıllar hükmetmişlerdir. Bu uzun yıllar boyunca Anadolu’da hanlar, hamamlar, camiler, medreseler ve kervansaraylar inşa etmişlerdir. İnşa edilen bu yapılar mimari anlamda çok başarılı yapılardır. Ancak bu mimari yapıların günümüze kadar hepsi gelememiştir. Bu yapılar birçoğu yıkılmış ve toprakların altında kalmış durumdadır. Yapılan arkeolojik kazılar bize bunu göstermektedir.
Yapılan kazılar sonucu eserler için kullanılan maddelerin çok dayanıklı olmadığı görülmüştür. Savaşlarda büyük Selçuklulardan bugüne kalan eser sayısında azalmalara sebeptir. Mimari yapılar savaşlardan her zaman zarar görmüştür. Görülen zararlar savaşı kazananlar tarafından zaman zaman yapılar üzerinde onarım olarak zararlar giderilse de her eser için böyle birşey olmamıştır.
Büyük Selçuklular sanat eseri ortaya çıkarma konusunda oldukça zengin yıllar geçirmişlerdir. Sanata ve sanat eserlerine mimari yapılara önem verilen bu dönemde sıkıntı kullanılan malzemeler olmuştur. Tuğla ve kerpiçten yapılan kervansaraylar, hamamlar, camiler günümüze kadar ulaşamamıştır. Çünkü kerpiç ve tuğla dayanma gücü zayıf malzemelerdir.
Bunlara rağmen büyük Selçuklulardan kalan mimari yapıların bir kısmı günümüze aktarılmıştır. O günlerin sanatını bize yansıtmaktadır. Bu yapılar günümüzde nadide eserler ve yapılar olarak listelerde yer almaktadır. Yıllar içerisinde çıkan savaşlarda mimari yapılar fazlasıyla hasar görmüştür. Savaş sonrası savaşı kazananlar ya da savaşı kaybeden devletler bazı mimari yapıları elden geçirip sağlamlaştırsa da bu tüm mimari yapıların elde edebildiği bir şans olmamıştır.