Çanakkale Boğazı üzerine yapılmaya başlanan köprü ve otoyol projesinin tamamlanmasının bölge ekonomisi üzerinde etkileri neler olabilir?

Çanakkale Boğazı üzerine yapılmaya başlanan köprü ve otoyol projesinin tamamlanmasının bölge ekonomisi üzerinde etkileri neler olabilir?

 

Çanakkale, beşeri faaliyetler bakımından genel olarak tarım ve hayvancılığa dayalı bir yapıya sahiptir. Birincil faaliyetler içerisinde olan kişilerin istedikleri iş olanaklarına sahip olmamasından dolayı bu şehir genel olarak göç veren bir pozisyonda varlık göstermektedir. Yakın çevrede Bursa ve İstanbul gibi şehirlerde yaşamını sürdüren Çanakkaleliler, burada daha farklı sektörlere dayalı atılımlarını gerçekleştirebilmektedir. Ülkenin en batısında olmasına karşın diğer şehirlerden daha geride kalan Çanakkale için boğaza yapılacak olan yeni köprü ve otoyollar oldukça büyük bir önem arz edecek seviyededir.

 

Çanakkale’ye yeni bir Avrupa topraklarına geçiş güzergahının eklenmesi bu bölgedeki beşeri faaliyetlerde artış görülmesinin temel sebebi olarak ifade edilecektir.  Avrupa topraklarına Çanakkale Boğazı üzerindeki köprüden geçilmesi durumunun görülmesi, bölgedeki işletmelerin ve ekonomik düzeyin birkaç kademe birden atlamasının temel sebepleri arasında sayılabilecektir. Tarım ve hayvancılığın hüküm sürdüğü noktalarda daha çok endüstri ve hizmet faaliyetleri görülerek, bambaşka bir düzenin meydana gelmesi çok kısa bir zaman dilimi içerisinde görülebilecektir.

 

Çanakkale içerisinde var olacak olan köprüyle beraber, bölgeye farklı farklı yörelerden insanların gelmesi durumu da söz konusu olabilmektedir. Sadece tarihi yapısından dolayı turist çeken bir kent olan Çanakkale, ana yol güzergahında kalmasından ötürü pek fazla tercih edilmiyordu. Ancak bu yeni girişimin kentin daha fazla dışarıya açılmasını sağlayacak genel unsurlardan bir tanesi olması durumu da görülebilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir