Yağlar güçlü enerji kaynaklarından biridir. Yağların belli bir kısmı depolanırken, belli bir kısmı atılır ya da metabolizma için gerekli yerlerde kullanılır. Ancak fazla yağ alımı buna bağlı olarak depo miktarını arttırır ve kilo alınması dediğimiz olay gerçekleşir.
Yağlar, elde edildikleri hammaddelere göre de bir ayrım göstermektedir. Bulundukları bu farklılıklar görüntüsünde fazına hatta tadına kadar birbirinden farklı olmasına neden olmaktadır. Genel olarak yağları, doymuş ve doymamış yağlar olmak üzere ikiye ayrılır;
Doymuş yağlar: Yapısında çift bağ oksijen bulundurmayan yağlardır. Bu yağlar ve bağları tamamen doymuştur. Bu yüzden bu ismi almaktadır. Hayvansal kaynaklıdır ve bu kaynaktan dolayı oda sıcaklığında katı halde bulunmaktadır. Kolesterol gibi sağlığı tehdit eden problemlerde tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Örnek olarak, tereyağı, sana yağ verilebilir.
Doymamış yağlar: Yapısındaki bağlarda mevcut en az bir çift bağ olması halinde bu şekilde isimlendirilmektedir. Bitkisel yağlar olarak adlandırılırlar ve sağlığa oldukça faydalıdır. Doymamış yağlarda en az bir çift bağ bulunur ve bu çift bağların artmasına göre isimlendirilirler. Sağlık açısında en faydalı olan yağ gruplarındandır. Diyetine dikkat etmesi gereken kişilerin kullanması gereken yağ türüdür. Oda sıcaklığında sıvı formdadır.
Yağların gene yapı taşları, yağ asidi ve gliseroldür. Bunların bağlanma şekilleri de doymuş doymamış yağlar olarak sınıflandırma yapmamızı sağlar.