Dünya’nın kaç türlü hareketi vardır? Kısaca açıklayınız
Dünya’nın hareketleri yaşamın ortaya çıkması aşamasında görülen bir olgu olarak ifade edilmektedir. Doğal döngünün sürmesi noktasında Dünya’nın hareketleri oldukça önemli bir boyutta da var olmaktadır. İklimsel olayların yanı sıra gece ile gündüz kavramlarının meydana gelmesi noktasında Dünya’nın hareketleri oldukça önemli bir noktada var olmaktadır. Dünya’nın hareketleri farklı biçimlerde gerçekleşerek iki farklı türde de olduğu görülebilmektedir. Zaman açısından da farklılık gösteren bu hareketler sonrasında farklı sonuçlar da alınabilmektedir.
Dünya’nın kendi etrafında dönmesi aşamasında gece ve gündüz gibi kavramlar ortaya çıkabilmektedir. 24 saat süren bu hareketlenme sonrasında Dünya’nın farklı noktalarında zaman dilimleri ve değişik saatlerde gece gündüz oluşumu döngüsü de ortaya çıkabilmektedir.
Dünya’nın diğer hareketi ise belli bir yörünge ile Güneş’in etrafında dönmesi süreci ele alınabilmektedir. Güneş’in etrafındaki bir tur dönüşün 365 gün 6 saat gibi bir süre zarfında sağlandığı da gözlemlenebilmektedir. Bu süreç bir yıl olarak tanımlanarak önemli bir zaman dilimi olarak da adlandırılmaktadır. Yılın yanı sıra mevsimlerin meydana gelmesi durumu da yıllık hareket sonrasında ortaya çıkmaktadır. Yıllık hareketin Ekvator bölgesinden kutuplara doğru gidildiği anda daha fazla hissedilebilmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Bu durum tamamen Dünya’nın yapısının geoit olmasından kaynaklı olarak görülmektedir. Böylelikle yıllık hareketlerin sonrasında Dünya üzerinde değişimler de canlılar tarafından hissedilebilmektedir.