Göçmen Kuşların, Çölde Yaşayan Develerin ve Kış Uykusuna Yatan Ayıların Yağ Depolama Nedenlerini Yazınız

Logo

Doğada bulunan her şey belirli bir denge ve düzen içerisinde hareket etmektedir. Bu düzenin korunması da oldukça önemlidir. Herhangi bir basamağında eksiklik olması ya da yokluğu doğada ciddi anlamda dengelerin değişmesine neden olmaktadır. Belirli bir zincir vardır, tüm gerçekleşen olaylar bu şekilde devam eder.

Yaşanan olaylara birçok örnek bulunmaktadır. Mesela depo görevi yapılması, ona ilerleyen süreçlerde ihtiyacın olacağı düşüncesidir. Bu olgudan dolayı da en çok bildiğimiz ayılar, vücutlarında yağ depolamaktadır. Bunun nedenine gelirsek, yağ enerji veren bir makro moleküldür. Bu yüzden depolanması ve kışı uykuda geçirerek istirahate geçmesi gerekmektedir. Beslenmeden hareket etmeden ölmemek için, yağ depolar. Bu depoladığı yağları da kış ayında kullanır. Göçmen kuşlar da çölde yaşan develer de aynı şekilde, ortama adaptasyonun bir gereği olan depolama işlemini gerçekleştirir. Depolama olayı, hangi moleküle ihtiyaç var ise buna göre şekillenmektedir. Mesela develer sadece yağ değil su da depolamaktadır. Bu da bulundukları ortama göre değişkenlik gösterir. Hayvanın donmasını önlerken bu süreçte istirahatte olmasını sağlar. Kuş uykusu süreci geçtikten sonra depodan kullanılan yağ, hayvanın da bitkin düşmesine neden olmaktadır.

Yağ depolama, her memelide belli bir ölçüde olmaktadır. İhtiyaca göre şekillenen bu durumda en temek amaç, enerji sağlamaktır.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER