İbadetin Kabul Olma Şartları

İbadetin kabul şartlarını yazarak kısaca açıklayınız.

 

İbadet; Allah’ın rızasını kazanmak için Kur’an’da ve Sünnette belirtilen fiilleri yapmaktır. İbadetler, Allah’ın rızasını kazanmak ve verdiği nimetlere şükretmek için yapılır. İbadetlerin ne zaman, hangi şartlarda ve nasıl yapılacağını Rabbimiz emretmiştir. Yaptığımız ibadetlerin kabul olması için bazı şartlar vardır;

 

  • Yaptığımız ibadetlerin kabul olabilmesi için başta doğru itikada sahip olmamız şarttır. İman olmadan ibadetin kabul edilmesi mümkün değildir. İnanç sahibi olmayan bir kişi bütün gün aç kalsa onunki açlık olur oruç ibadeti olmaz.
  • Önemli bir diğer husus ise Kur’an-ı Kerim’de veya hadis-i şeriflerde belirtildiği şartlara uygun olarak yapılmasıdır. Örneğin; oruç imsak vaktinde başlar ve iftar vaktinde biter. Şayet bir kişi imsak vaktinden sonra yiyip içtiyse ibadeti kabul olmaz. Namaz kılmak için belli vakitlerin girmesi, surelerin okunması ve belli hareketlerin yapılması şarttır. Şayet şartlar oluşturulmadan namaz kılınırsa kabul olmaz. Aynı durum diğer bütün ibadetler için geçerlidir.
  • İbadetler yalnız Allah için ve Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. Başka bir niyetle yapmak Allah’a ortak koşmak olur ki ibadetin kabul edilmemesine nedendir. İbadetler için yapılan niyetin hem kalben hem de dille yapılması şarttır.
  • İbadetin kabulünün şartlarından bir diğeri ise İhlas’tır. İhlas, samimi ve içten olmaktır. Yaptığımız ibadetleri yalnızca Allah için yaptığımız konusunda samimi olmaktır.
  • İbadetlerin daha sahih ve ihlaslı olabilmesi için kişinin haram ve helale özellikle dikkat etmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir