İlk ve Orta Çağlarda Üretimin Yeterli Aşamaya Gelememesinin Nedenleri Nelerdir?
İlk ve Ortaçağlarda üretimin yeterli aşamaya gelememesinin nedenleri ilk başlarda insanların üretim yapmak amacıyla kullanabilecekleri yeterli teknolojiye ve bilgi birikimine sahip olmamalarıydı. Bu duruma bir de zaman zaman yaşanan salgın hastalıklar, doğa felaketleri ve savaşlar da eklenince insanlar sadece tüketebilecekleri kadarını yetiştirmek ve üretmek durumunda kalmıştır.
Ancak zamanla nüfusun artması ve insanların bilgi düzeyleri artmasıyla birlikte yeni aletler ve üretim yöntemleri geliştirmeleri bu durumu tersine çevirmiştir. Nitekim insanoğlu ateşe hükmetmeye başlamış ve doğaya da hükmedebileceği düşüncesini beraberinde getirmiştir.
Ateşin İcadı ve Üretim İlişkisi
Ateşin kontrol edilmesiyle birlikte çeşitli madenlerden hem tarımda kullanabilecekleri hem de diğer amaçlarla faydalanabilecekleri aletlerin geliştirilmesi mümkün olmuştur. Bu sayede ihtiyaç duyduklarından fazla üretim yapabilmelerine olanak sağlamıştır.
Ortaçağda ise feodal beyler geniş topraklara hükmettikleri ve bu toprakların sahipleri oldukları için bu arazilerde yaşan insanlarla sadece onların hayatta kalabilmelerine yetecek kadar ürünü paylaşmış ve fazla olan kısmını ise kendi zenginlikleri için değerlendirmişlerdir. Bu durumda geniş arazilerin yeterli oranda verimli kullanımını sınırlandırmıştır.
Fakat düzenin değişmesiyle birlikte sırandan insanların da mülkiyet edinmeye başlamasıyla bu durum değişmeye başlamıştır. Bu sayede çok az imkâna sahip olsa dahi bu imkânı en üst seviyede kullanarak istifade etme düşüncesi doğrudan üretimin gelişmesini ve artmasını sağlamıştır.