İsraf ve cimrilikle ilgili atasözleri

Logo

İsraf ve cimrilikle ilgili atasözleri araştırınız.

 

Kur’an-ı Kerim’de Allah u Teala; Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz buyurmaktadır. İsraf etmek, gereksiz yere para, zaman, emek, bilgi harcamaya, tutumsuz davranmaya, savurganlık yapmaya kısacası malını boş ve gereksiz yere harcamaya denir. Cimrilik ise, harcama yapılması gerektiği yerde malını sarf etmekten geri durması, malını veya parayı çok sevdiğinden başkasıyla paylaşmamasıdır. İslam dini itidal yani orta yol dinidir. Ne paranın fazlaca sevilmesini ne de fazlaca harcama yapılmasını istemez. Dinimizin kabul etmediği israf ve cimrilik Türk toplumunda da doğru kabul edilmez. Bununla ilgili çok sayıda atasözü vardır. İsraf ile ilgili atasözleri:

 

  • Karun malı olsa israfına yetmez: Dünyanın en zengin kişisi bile olsa israf ettiğinde elindeki kaynaklar kısa sürede biter. İnsanoğlunun istekleri sınırsızdır. İsraf ederek harcama yapılırsa dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı Karun kadar zengin olunsa dahi kısa süre içinde fakirleşme söz konusu olur.
  • Tasarrufun bir parçası İsraftır: İnsanlar gerektiği kadar harcamalıdır. Fazlası gereksiz yerlere harcayacağına biriktirirse kişi ileride zorluklara karşı mücadele edebilir.
  • Birin kıymetini bilmeyen, bini toplayamaz: Küçük küçük tasarruf yapmayanlar ileride büyük paralar toplayamazlar.
  • Damlaya damlaya göl olur, bakmaya bakmaya el olur: Hepimizin en fazla bildiği atasözüdür. Küçük yatırımlar büyük gelirlere sebep olur.

 

Cimrilikle İlgili Atasözleri:

  • Cimrinin zararı, cömerdin karından fazla olur: cömert kişinin görüntüde malı azalmış gibi görünebilir. Fakat aslında cömert kar eder. Cimri ise birikim yapar gibi görünür fakat esasında kaybeden cimridir.
  • Kar kutuda, para pintide eğleşir: para cimrinin elinde hiçbir işe yaramadan birikir.
  • Az tamah çok ziyan getirir: Cimrilik yapan ve hırslı olan her zaman zararlı çıkar.
YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER