Kitaplar aslında birer öğretmendir. İçeriğindeki her konu, olay, karakter bizlere birer örnek, ders çıkarmamız gereken bir yol göstericidir. Ancak herkesin ilgi duyduğu konu farklıdır. Konular farklı olsa dahi, iyi bir kitabın özellikleri genel olarak aynıdır.
Kitapla karşılaşma anı, yani ilk izlenim ya da ön yargılarımızdan kurtulabilmek adına önemlidir. Kitabın cildi, kapağı, kapağındaki görselin ilgi çekiciliği, yazılarının okuyucuyu boğmayacak boyutta ve yazı tipinde olması ilk izlenimi etkilemektedir.
Kitabı açıp okumaya başladığımızda ise, konunun daha önce okuduğumuz kitaplara benzememesi, farklı ve sürükleyici olması gerekmektedir. Günümüz Türkçesine uygun, sade ve akıcı bir dile sahip olmalıdır. Tek düze kelimeler değil, unuttuğumuz, kullanmadığımız kelimeleri dahi hatırlatacak bir yazı dili olmalıdır. Yazı dilinin coşkusu ve anlatım tarzı ile bizi etkilemelidir. Yazı akışında atlamalar olmamalıdır. Okuyucunun kafasını karıştıracak zaman geçişleri beyni gereksiz yere yorabilir.
Karakter seçimi ise, kitabın etkileyici anlatımını destekler nitelikte olmalıdır. Karakterler konuşurken, yazar karakterlerin duygu ve düşüncelerini aktarırken, bizlerde karakterlerle birlikte o anı yaşamalıyız. Karakter ile birlikte gülmeli, sinirlenmeli, heyecanlanmalı veya ağlamalıyız. Kitap öğreticiliği ile bize empati kurma becerisini kazandırmalıdır.
Kitaptaki betimlemeler de kitaptan etkilenebilmenin ve kitabın sürükleyiciliğinin artmasındaki en önemli etkenlerdir. Bir yeri tarif ederken etkili betimlemeler yapabilmelidir. Betimlemeler hayal dünyamızın gelişmesine yardımcı olur. Bu nedenle karakter ile birlikte girdiğimiz ortamın özellikleri sanki kendi gözümüz ile görüyor hissine kapılmalıyız.