Kurban ve Ramazan Bayramlarında Kurban Kesmek, Ziyaretleşmek Gibi Faaliyetler yerine, Bu Günleri Fırsat Olarak Değerlendirip Tatile Çıkmanın Bireysel ve Toplumsal Sonuçları Neler Olabilir? Arkadaşlarınızla Tartışınız.
İslam dininde kurban bayramı yardımlaşma ve paylaşmanın en yoğun yaşandığı ve birlik beraberlik duygularının çok daha derinden hissedildiği günlerden biridir. Kurban bayramında maddi durumu kurban ibadetine elverişli olan Müslümanlar kurban keserek Allah’ın rızasını kazanmaya çalışırlar. Ayrıca kestikleri bu kurbanı kurban kesememiş olan eş, dost, akraba ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşarak yılda bir gün de olsa et yemelerini sağlarlar. Bayramlarda akrabalar, analar, babalar ve eş, dost ziyaret edilerek gönül biriliği sağlanmaktadır. Ancak son dönemlerde insanlar bayramların bu özel ruhunu yok saymaya başlamışlardır.
Özellikle çalışan kesim bayramlarda sıla-i rahim yapmak yerine tatil beldelerine akın ederek geçirmektedirler. Bayramlar insanlara birlik ve beraberliğin hatırlatıldığı güzel günlerdir. Ancak insanlar tatile giderek bu geleneklerden uzaklaşmayı tercih etmektedirler. Akraba ve eş dost ziyaretlerinin hemen hemen yok olduğu modern dünyada insanlar yakın akrabalarını bile tanımayan bir nesil büyütmeye başlamışlardır. Ancak bu modern insanların unuttukları küçük noktalar bulunmaktadır. Evet, bugün siz ailenizden kaçarak bayramlarınızı tatil yaparak çocuklarınız ile geçiriyorsunuz peki ya sonra? Sonrası şöyle devam edip gidecek bugün siz bayramları unutuyorken ileri de sizin çocuklarınız bayramları unutarak sizi ziyarete gelmeyecek ve aranızda olması gereken bağlar asla tam oluşamayacaktır.
İslam dünyası için bayramın ne demek olduğunu bilmeyen çocuklarınız da tıpkı sizin gibi bu özel günlerin kaybolmasına hızla yardım edecek ve bugün beklenen olan kişi iken yarın bekleyen olduğunuz zamanlar geldiğinde çok üzüleceksiniz. Yine tatilinize gidin dinlenmek elbette hakkınız ancak bayramı bayram gibi kutladıktan sonra tatile gidin ki adet ve ananelerimiz tükenmesin.