Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözünden ne anlıyorsunuz?

“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” sözünden ne anlıyorsunuz?

 

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazıp, onayını alıp Türk milletine sunduktan sonra söylediği bu sözün altında aslında koca bir anlam yatmaktadır. İstiklal Marşı çok zor şeyler atlatıldıktan sonra yazılmıştır.

Yüz binlerce gencecik delikanlı bu savaş uğruna can vermiş, yeri geldiğinde kadınlar bile mücadele etmiş, orduya yemek, giyecek, battaniye gibi gerekli şeyleri taşımış, yaralananları tedavi etmiştir. Açlık ile savaşan gençler buna aldırmamış, vatanının topraklarını ve milletini korumak uğruna, yırtık ayakkabılarla savaşmış, hiçbir karşılık almamış, silahın olmadığı yerde süngüyle düşmanın karşısına çıkmış ve Türk milletinin başını öne eğdirmemiştir.

Savaş günleri oldukça zorlu mücadeleler ile geçmiş, analar, yarlar acı çekmiş; erkekler can vermiştir. Bir tas üzüm hoşafı ile yeri geldiğinde gün geçiren, bazı günler hiçbir şey yemeden idare eden o askerlerin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Bize düşen yalnızca bu milleti korumak.

 

Mehmet Akif Ersoy, bu sözüyle Allah bu millete tekrar o günleri yaşatmasın; bu mücadeleler altında tekrar savaşlar kazanılıp da İstiklal Marşı yazılmasın anlamında söylemiştir. İstiklal Marşı, bağımsızlığımızın sembolüdür. O var oldukça, ülkemiz bağımsızdır ve diğer ülkelerle savaşacak güçtedir.

Allah kimseyi bir daha savaştırmasın, diye dua etmek amaçlı söylenmiştir bu cümle. Hele ki o şartlar altında asla savaştırmasın. Allah kimseyi ne açlıkla sınasın, ne de açlıkla sınarken savaştırsın. Allah bu milleti daim etsin ve Türkiye Cumhuriyeti yıkılmasın!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir