Napolyon’un ve Adolf Hitler’in Ordularının Yenilmesinde, Hangi Sosyal Bilimler Alanı Hakkında Yeterli Bilgiye Sahip Olmamaları Etkili Olmuştur?
Napolyon ve Adolf Hitler yaşadıkları dönemde giriştikleri savaşlar ile dünya tarihinde ciddi izler bırakmış kişilerdir. Bunlardan ilki olan Napolyon Fransız bir asker ve devlet adamıdır. İkincisi olan Adolf Hitler ise dünyanın yaşamış olduğu en büyük yıkım ve katliamlara sebep olan Alman siyasetçisidir. İki askeri liderinde savaşlarda kaybetmesinin en önemli sebeplerinden birisi coğrafya bilgisinin eksikliği idi. Çünkü sefere çıktığı ülkelerin iklim ve hava şartları hakkında kesin bir bilgiye sahip değillerdi. Ağır kış şartlarının olduğu bölgelere tedbirli gitmez iseniz askerini telef olur.
Coğrafya Biliminin Önemi
Napolyon ve Adolf Hitler’in kurmuş ve ordularına hedef olarak seçmiş oldukları ülkelerin başında Rusya gelmektedir. Nitekim 1812 senesinde Napolyon Bonapart’ın büyük Fransız ordusu Rusya seferine başlamış ve kısmen de başarılı olmuştur. Ancak Coğrafya bilimin ne derece önemli olduğunun farkında olmaması sebebiyle Moskova’ya kadar ilerlemesine rağmen, kışın yaşanılan iklim koşullarının son derece sert olduğu Rusya topraklarında çok sayıya asker kaybetmiş ve yenilgiyi kabul ederek geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Napolyon Bonapart’ın yaşamış olduğu bu hezimetin benzerini Alman orduların başkomutanı ve ikinci dünya savaşının çıkmasına sebep olan Adolf Hitler de yaşamıştır. İkinci dünya savaşını başlattıktan sonra Polonya’yı, Çek Cumhuriyeti2ni ve Macaristan’ı kolaylıkla işgal eden Alman orduları yönlerini daha sonra doğuya yani Rusya’ya çevirmişlerdir. İlk başlarda belli bir mesafe ilerleme kat etmiş olmalarına rağmen işgal etmek istedikleri Rusya’nın coğrafi koşullarını ve iklim şartlarını dikkate almaksızın başmış oldukları hareketler Stalingrad şehrinin kuşatılması esnasında başlayan çetin kış ile noktalanmıştır. Yaşanılan büyük kayıplar ve kaybedilen çatışmalar nedeniyle Alman orduları geri çekilmek zorunda kalmıştır.