Osman Bey tarafından 1299 yılında kurulan Osmanlı devleti Anadolu’daki diğer küçük beylikler arasında bulunuyordu. Osman Bey Bursa’yı fethetmek istiyordu. Çünkü Bursa ipek yolunun geçtiği, ticaretin oldukça yoğun olarak yaşandığı ve Türk carları kullanmayı tercih ettiği bir yerdi. Bursa’yı fethetmek demek ipek yolunu da ele geçirmek anlamı taşıyordu. İpek yolunun Osman Bey’in elinde olması ile beraber Osman Bey diğer Anadolu beyliklerine göre ticari olarak üstünlük sağlayabilecek.
Bunların yanı sıra Bursa Marmara denizinin güneyinde yer alan önemli bir şehirdir. Anadolu beylikleri ile arasını iyi tutan Osman Bey en büyük düşmanı olarak Bizans İmparatorluğunu görüyordu. Bizans’a karşı bir üstünlük elde edebilmek için Bursa Marmara denizinin güneyinde olabilecek en önemli nokta olarak inanıyordu. Bizans’a karşı elde edilecek bu önemli merkeze Osman Beyde kayıtsız kalamadı ve ipek yolu üzerinde bulunan Bursa’yı fethetmek için hazırlıklara başladı.
Osman Bey Bursa’yı ne kadar almak istese de Bursa’nın fethi Osman Bey’in oğlu Orhan Bey tarafından gerçekleştirilmiştir. Bursa fethedilip Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. Osmanlı’nın en önemli başkentleri arasında sayılan Bursa ile Osmanlı devleti ticari anlamda daha hızlı gelişme göstermiştir ve beyliğin büyümesinde büyük ölçü de katkı sağlamıştır. Bir sonraki başkent Edirne’nin alınmasına kadar Bursa Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalmıştır.