Osmanlı Devleti’nde Kılık Kıyafet Kültürünün Oluşmasında Etkili Olan Unsurlar Nelerdir?
Osmanlı Devlet’inde her millette olduğu kendine özgü kıyafetleri vardır. Bu kıyafetler insanların maddi durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kumaşın rengi, kumaş kalitesi ve kumaş özelliği tabakaya farklılık göstermektedir. Saray içinde yaşayan yüksek tebadaki insanların kıyafetlerinin kumaşları daha kalitelidir. Tabi ki her ülkede olduğu gibi Osmanlı Devlet’inde kıyafet kültürü farklı etkenler doğrultusunda değişime uğramıştır. Bunlar:
- Din unsuru; İslam dinine göre beyaz giyinmek iyi sayılmaktadır. Bunun yanında yeşil ve mavi gibi renklerin daha iyi olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle kıyafet tercihinde etkendir.
- Fethedilen topraklar; Osmanlı Devleti sınırları geniş bir ülkedir. Haliyle fethedilen yerler ile kültür alışverişi yapılmaktadır. Yemek kültürü olsun, kıyafet özellikleri olsun, edebi hayat olsun devletlerin etkilendiği konular arasındadır.
- Gayrimüslimler; bu da fethedilen yerlerdeki özelliğe benzemektedir. Osmanlı Devleti içinde yaşayan gayrimüslim insanlar yerli halkı etkilemektedir.
- Statü farkı; yönetimde bulunan insanlar ile halkın kıyafetleri farklıdır. Aynı zamanda saray içinde yaşayan ve çalışan insanların yaptığı işe göre farklı kıyafetleri bulunmaktadır. Örneğin askerlerin kıyafetleri ile, sadrazamların kıyafetleri farklıdır.
- Kıyafet kültürünü etkileyen diğer bir unsur zamandır. Değişen zamanla birçok şeyde olduğu gibi insanların kıyafetleri de değişmektedir.
Anadolu’daki ilk giyimin tarihinin M.Ö. 7000 yıllarına dayandığı bilinmektedir. Kıyafet kültürü kavimlerin etkisi ile gelişmiştir. Osmanlı Dönemi’nin başlarında askerler ve memurların dışında herkes istediği şekilde giyinmektedir. Askerlerin rütbeleri giydikleri kıyafet ve taktıkları cübbeden anlaşılmaktadır.