Sorumluluk denince aklınıza neler geliyor?
Sorumluluk duygusu her insanda olması gereken bir özelliktir. Sorumluluk duygusuyla hareket etmek ve yapılacak işleri düzenli bir şekilde yapmak bize her zaman artı puan kazandırır. İnsanlar elde ettikleri başarıları ancak sorumluluk duygusu sayesinde başarabilirler. Eğer yaptığımız işte veya aldığımız görevlerde kendi üzerimize düşen sorumlukları yerine getirmezsek hiç bir şekilde takdir edilmeyiz ve başarılı olamayız.
Toplumda herkesin kendine düşen bazı sorumlulukları vardır. Kişiler bu sorumlulukları ile birbirlerine faydalı olurlar ve insan hayatı biraz daha kolaylaşır. Mesela; annenin görevi ve sorumluluğu yemek yapmak, temizlik yapmak ve çocuklarını yetiştirmektir. Babının sorumluluğu ise dışarıda çalışıp evin ihtiyaçlarını karşılamak için para kazanmaktır. Gerçi günümüzde birçok anne hem çalışıyor hem de üzerine düşen evdeki tüm sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor. Ben bir öğrenci olarak kendime düşen sorumlulukların farkındayım ve mümkün olduğunca bu duyguyla hareket etmeye çalışıyorum. Bana düşen sorumlulukları şöyle açıklayacak olursam:
Öncelikle kendi bedenime ve sağlığıma karşı sorumluluklarım var ve bunu yerine getirmek içinde düzenli beslenip hijyen kurallarına uyuyorum.
Daha sonra anne ve babama karşı sorumluluklarım olan, anneme ev işlerinde yardım etmek, babamın sözünden çıkmamak gibi.
Okul ve sınıfta sorumluluklarım var tabi. Örneğin tüm öğretmenlerime saygılı olmalıyım. Sınıf arkadaşlarımın haklarını gözetmeli ve onlarla iyi geçinmeliyim. Derslerimi sessizce dinlemeli ve öğretmeninim verdiği ödevleri zamanında yapmalıyım.
Bunlarla bitiyor mu? Tabi ki hayır. Doğaya, çevreye, hayvanlar kısaca tüm dünyaya karşı sorumluyuz. Ayrıca bizi yaratan Allahu Teâlâ’ya karşıda büyük sorumluklularımız bulunmakta. O da, belli bir yaşa geldiğimizde bizden istenen ibadetleri yapmak ve iyi bir insan olmak gibi.