Su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir?

Logo

Su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir? Açıklayınız.

 

Suyun Dünya üzerinde yer alan canlılar için yeri ve önemi büyüktür. Öncelikle her canlının yaşaması için su tüketmesi kesinlikle gerekmektedir. İnsan üzerinden örnek vermek gerekirse; yemek yemeden haftalarca dayanabilen insan su içmeden yalnızca 3 gün kadar yaşayabilir.

 

Su doğada hazır olarak halde bulunmaktadır. Güneş ve yerçekimi sayesinde yeryüzünde bulunan sular sürekli olarak bir döngü halinde tekrar yeryüzüne düşmektedir. Güneş ışınları sayesinde ısınan su buhara dönüşerek atmosferin yüksek kesimlerinde tekrar yoğunlaşarak sıvı hale geçer. Yüksek kesimlerde hava sıcaklığının düşük olması sebebiyle buz haline dönüşür. Hava sıcaklığına bağlı olarak kar veya yağmur olarak tekrar yeryüzüne düşerek suyun hiçbir zaman kaybolmamasını sağlamaktadır.

 

İnsanoğlu gündelik hayatında suyu tasarruf etmeden kullandığı için su kaynakları günden güne azalmaktadır. Bireysel veya toplumsal olarak uygulayacağımız birkaç yöntem ile su kaynaklarının yok olmasına engel olabiliriz. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

 

  • Her insan suyun önemi hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmalı ve suyun israfından kaçınmalıdır. Örnek olarak evimizde bulaşık yıkarken elde yıkanması halinde makineye göre kat kat daha fazla su harcanmaktadır. Bunun önüne geçmek için bulaşıkları makinede yıkamaya özen göstermeliyiz. Meyve sebze gibi ürünleri yıkarken akan suyun yerine içi dolu bir kapta yıkamayı tercih etmeliyiz. Diş fırçalarken, traş olurken veya duş alırken suyu kullanmadığımız zamanlarda kapatarak hem ev ekonomisine hem de su kaynaklarının korunmasına destek olabiliriz.
  • Su kaynaklarını korumanın bir diğer yolu ise kirletmemektedir. Her gün etrafa atılan binlerce atık pil içerisinde bulunan ağır metaller yüzünden kirlenmektedir. Bunun haricinde atıklarımızı deniz, göl ve nehirlere atmak yerine çöp kovalarına atmalıyız. Büyük firmalar tarafından sanayi atıkları her gün su kaynaklarına atılmaktadır. Bu gibi olaylara şahit olduğunuzda yetkili yerlere durumu bildirerek su kaynaklarının korunmasını sağlayabilirsiniz.
YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER