Tarihimizdeki yardımlaşma kurumlarını araştırarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
İslam dini dayanışmaya ve yardımlaşmaya büyük önem verir. İslam kültürü ile yetişmiş olan Türk toplumunda yardımlaşma emrinin etkisi oldukça fazladır. Ülkemizin gelişmiş toplumlar seviyesine yükselmesi için herkes elinden geleni yapmalıdır. Bunun toplu olarak bir yardımlaşma ve dayanışma tavrı sergilemek gerekir. Ülkemizin çeşitli yerlerinde kurulmuş olan yardımlaşma kurumları vardır. Bu kurumlar damlaya damlaya göl olur atasözünü tecelli ettirmek için vardır. Benim verdiğimle kimsenin karnı doymaz düşüncesini yıkarak az veya çok verilen bağışlarla yardıma muhtaç olanların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Türk milletinin tarihindeki yardımlaşma kurumlarına şunları örnek verebiliriz:
- Türk Kızılayı: 1868 yılında kurulmuştur. Amacı, doğal afetlerden sonra afet bölgesine yardım amaçlı erzak, giyim, barınma gibi yardımları toplayıp ulaştırmaktır. Para, kıyafet, kurban bağışı toplayarak çalışan Türk Kızılayı son zamanlarda en fazla kan bağışı toplama kampanyaları ile tanınmaktadır.
- Yeşilay: Sigara, alkol, madde bağımlılıklarının son bulması için çalışmalar yapan ve bu alanlarda yapılan çalışmaları destekleyen bir kurumdur. Halkı bilinçlendirmek, bağımlılıktan korumak için bilgilendirme konferansları düzenler.
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu: ilk olarak Mithat Paşa tarafından kurulmuştur. Zaman içinde çeşitli değişiklikler geçirerek 1935 yılında Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu adını almıştır. Kurumun amacı, yardıma, bakıma, korunmaya ihtiyacı olan engelli, yaşlı ve çocuklara bakmak ve onları topluma geri kazandırmaktır. Kurum ülkemizin farklı noktalarında, çocuk yuvası, bakım evi, dispanser ve hastane açmaktadır. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun geliri yapılan bağışlar ve devlet yardımıdır.
Bu kurumların dışında, Akut, Türkiye Sağır Ve Dilsizler Cemiyeti, Türkiye Deprem Vakfı gibi daha birçok yardımlaşma kurumu vardır.