Türkiye’de ve bazı Avrupa ülkelerinde kadınlara siyasi hakların verildiği tarihleri dikkate aldığınızda Türkiye’de kadınlara verilen siyasi haklar konusunda neler söyleyebilirsiniz?
Türkiye Cumhuriyeti, bazı Avrupa ülkelerine göre çok daha erken yıllarda kadınların siyasi olarak seçilebilmelerine olanak sunmuştur. Demokrasinin erken gelişim dönemlerinde sunulan tüm ayrıcalıklarla beraber diğer ülkelerle kıyaslama yapabilmek de bu durumda mümkündür.
Türkiye’de kadınlara verilen siyasi haklar:
1930 Belediye Seçimlerine Katılma
1933 Muhtarlık Seçimlerinde Seçme ve Seçilme Hakkı
1934 Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı
Bazı Avrupa ülkeleri için kadınların siyasi hakları 1950’li, 1960’lı yıllarda ve hatta daha sonrasında gündeme gelerek oluşturulmuştur. Türkiye’de kadınlara verilen hakların tamamında demokratik olarak özgürlük sunulduğu görülür. Erkeklerle birlikte siyasi seçimlerin tamamında aktif olarak rol alabilecek kadınlara tanınana ayrıcalıklar, günümüzde bile geçerliliğini korumaktadır.
Türkiye’de Kadınlara Verilen Siyasi Haklar için Neler Söylenebilir?
Türkiye, demokratik ülkeler arasında kadın hakları bakımından öncü ülkelerden birisidir.
Kadınlara verilen siyasi haklarla beraber diğer Avrupa ülkeleri için örnek teşkil eden tutuma sahiptir. Kadınların sahip oldukları özgürlükleri kullanabilmeleri açısından tanınan tüm ayrıcalıklar son derece önem teşkil eder.
Bazı Avrupa ülkelerinde kadınlar hiçbir konu üzerine söz sahibi olamazlarken, Türkiye’de 1930 yılında seçimlere katılma hakkı sunulmuştur.
Siyasi olarak kadınların aktif olarak rol alabilecekleri konumlar, milletvekilliğine kadar ilerleyiş gösterir. Bazı Avrupa ülkelerinde kadınlar ilk kez siyasi olarak seçimlerde yer alabilmeleri uzun yılların ardından gerçekleşmiştir.
Demokratik açıdan kadınlara sağlanan seçme ve seçilme hakları Türkiye’de her dönemde ön planda tutulmuştur.