Türkiyede Yerleşmeler Nasıl Sınıflandırılır?
Türkiye içerisindeki yerleşmeler nüfus ve ekonomik faaliyetlere göre sınıflandırılmaktadır. Her iki koşulda da ortaya farklı farklı coğrafi terimler ortaya çıkarak; insanların yaşam şartları da bu sınıflandırma kapsamında baz alınan durumlardan bir tanesi olarak değerlendirilebilmektedir.
İlk olarak ekonomik şartların ele alındığı sınıflandırma biçiminden söz etmek gerekirse; iki farklı yerleşme şeklini görebilmek mümkündür. Kırsal ve kentsel olarak yapılan bu ayrımda da insanların yaşam alanlarında göstermiş olduğu çalışmalar söz konusu olmaktadır. Kırsal yerleşmeler köy ve köy altı yerleşmeleri olarak iki farklı kısımda ortaya çıkabilmektedir. Köylerde yaşayan insanların tarım ve hayvancılıkla ilgilenmesinin yanı sıra aynı zamanda da nüfus olarak bu bölgenin düşük sayıda kişileri barındırmasından dolayı bu sınıfın ilk maddesi olarak ifade edilmektedir. Köy altı yerleşmeler de nüfusun düşük olması ve ekonomik faaliyetlerin tarım ve hayvancılıktan ibaret olarak görülmesinden dolayı yayla, divan, mezra ve kom adlarıyla da var olmaktadır.
Kentsel yerleşmeler ise daha çok nüfusa sahip olan yerleşim alanlarıdır. Aynı zamanda da ekonomik etkinliklerin bu tip yerleşim alanlarında daha çok çeşitlilik gösterdiği de görülebilmektedir. Sanayi, ticaret, turizm ve idari amaçlar doğrultusunda kurulan şehirler aynı zamanda da nüfuslarına göre değişik isimler de alabilmektedir. Küçük, orta ve büyük şehirler olarak da nüfus sayısına göre farklı şekillerde tanımlanabilmekte olan yerleşim birimleri olarak görülebilmektedir.