Yöremdeki Kültürümüze Ait Oynanan Oyunlar
Kendi yörem olan İç Anadolu Bölgesi’nde Türk Kültürü’ne ait birçok oyun oynanmaktadır. Sivas halayı bunların başında geliyor. Sivas halayı insanların çılgınca eğlenip, dans edebildiği bir halay türüdür.
Yörelerde oynanan oyunlarda kültürümüzün bir yansımasıdır. Kendi kültürümüzü daha iyi anlayabilmek için yörelerimiz de bulunan oyunlara bakabiliriz. Bu oyunlar genelde halkın kendini dans veya spor yoluyla ifade edebilmesi için oluşturulmuştur. İşte tam olarak da bu yüzden yöresel oyunlar kültürleri yansıtma özelliği taşırlar. Bu özellikler sayesinde yöre halkı hem kültürel hem de fiziksel olarak birlikte eylem gerçekleştirebilirler.
Cirit atma, yağlı güreş ve benzeri kültürel oyunlar sayesinde insanlarımız birlikte eğlenip, birlikte yarışmalar düzenleyebilmektedirler. Kendi kültürümüzü bu sayede yabancılara da gösterebilme imkânımız doğar. Yurtdışında veya ülkemize gelen turistler bu tarz yöresel oyunlar sayesinde bizlerin kültürünü öğrenebilme imkânına erişirler. Kültürler anlaşıldıkça insanlar birbirlerine daha yakın ve daha samimi olmaya başlarlar. Bu sayede insanoğlunun bilinmezlikten kaynaklanan pek çok yanlışı gidererek, korku yerine, sevgi ve saygı kazabilme olanağı oluşur.
Toplumların oyun kültürlerini bozmadan bugünlere kadar gelen bu tarz oyunları dikkatle izlemek de oldukça önemlidir. Bu önemi kavradıktan sonra, yapılan bu tarz oyunlara daha fazla ilgi gösterebilirsiniz. Hatta yeterince önemser ve onları oynamaya çalışırsanız, bunu gerçek manada başarabilirsiniz.