Bilimsel yöntem kesin bir bilgi verir mi?

Bilimsel yöntem, felsefi anlamda yüzyıllardır incelenmiş, ana hatları konusunda genel anlamda mutabık kalınmıştır. Bu yöntem kısaca şu şekilde sıralanabilir; Çeşitli gözlemler sonucu bir hipotez ortaya atılır. Bu hipotez, gözlemin devamlılığı ve deney yöntemi ile test edilir. Bu testler sonucunda hipoteziniz destekleniyorsa teori haline gelir. Teori ise, içerisinde gözlemsel ve deneysel olarak desteklenen birçok bilgi içerdiği gibi, çeşitli tahminler de ortaya koyar. Bu teorinin akıbeti, yanlışlanana kadar devam edecek, yanlışlandığı durumda hataları düzeltilip yoluna devam edecektir.

 

Buraya kadar bilimsel yöntemin nasıl bilgi ettiğini gördük. Ancak herkes tarafından anlaşılmalıdır ki, bilimsel yöntem “kesin” bir bilgi vermez. Ancak bu duruma bilim insanlarının karşı çıktığı yanılgısına düşmeyin. Tüm bilim insanların ya da camiası, bilimin bu yönteminin bilincindedir ve yeni bir bilgi elde etmek için tahminlerden sıkça yararlanıldığı bir gerçektir.

Bilimsel yöntemin kesin bilgiler veremeyeceği konusunu netleştirebilmek için, bu duruma verilmiş en iyi iki örneği inceleyelim;

-Dünyanın güneş etrafında dönüşü 365 günde tamamlanır.
Bu bilgi kesin ve eksiksiz görünüyor ancak ne yazık ki evrensel değildir. Dünyanın güneş etrafındakini dönüşünün daima 365 günde tamamlandığı bilgisini kesinleştirmek için sonsuz kez gözlem ya da deney yapmamız gerekir. Ancak sonsuz kez bu durumu deneyimlemek ve gözlemlemek mümkün değildir. Burada gözlemden hareketle tümevarımsal bir tahmin söz konusudur, kesinlikten bahsedilemez.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER