Robotların bilme ve akıl yürütmesi ile insanın bilme ve akıl yürütmesi arasında nasıl bir bağ bulunmaktadır?

Robotlar da kendi kendilerine araştırma yapıp bazı kavram ve terimler oluşturabilir mi?

Akıl yürütme dediğimiz zaman, iki veya daha fazla farklı kavram arasında sonuç ilişkisine varma olarak tanımlayabiliriz. Yani bir konu veya problemin cevaplanabilmesi için önermenin incelenmesi ve belli bir yargının oluşası önemlidir. Bu önermeleri detaylı bir şekilde ele alınarak tikel mi yoksa tümel mi oldukları gibi farklı önerme mantığı teknikleri kullanılabilir.

 

İnsanlar farklı birçok konuda akıl yürütmelerle birlikte doğru sonuçlara ulaşmışlardır. Ancak bu sonuçlar sadece akıl yürütmelerle değil daha önceleri yapılan bilimsel araştırmalar ve konuyla ilgili dile getirilen diğer görüşlerden de faydalanılmıştır. İnsan zihni karmaşık olduğu kadar hala kapasitesinin ne kadar geniş olduğuna dair net olarak bilimsel veriler bulunamamıştır. Akıl dediğimiz unsur olağanüstü bir şeydir ve sınırları sonsuz olarak nitelendirilebilir.

 

Ancak robotlar tamamen insanların yaptığı bilimsel çalışmalar ve yapay zekâ teknolojisiyle oluşturdukları birer yazılım programıdır. Robotlar ancak kendilerine yüklenen programın onlara verdiği izinler neticesinde farklı akıl yürütmeler yapabilir. Robotların yaptığı bu akıl yürütmeler insanların akıl yürütmeleri gibi değildir. Çünkü insanlarını bilgi dağarcıkları çok geniştir ve bu bilgilere her an bir yenisi eklenmektedir.

 

Bu nedenle karşılarına çıkan problemleri anlık olarak tespit edip çeşitli akıl yürütmeler yapabilirler. Ancak robotlarda bu durum söz konusu değildir. Robotların, kendilerini tasarlayan kişilerin sürekli yeni bilgi yüklemeleri ve yeni yazılımlarla yapay zekalarını desteklemeleri gerekmektedir.

 

Son olarak şunu söylemek gerekirse, tüm yazdıklarım neticesinde robotların kendi kendilerine araştırma yapıp bazı kavram ve terimleri oluşturmalı bir insanınki gibi olmaz. Sonuçta onlarda bir insanın kontrolündedir ve kendilerine ne erilirse ancak onu tespit edebilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir