Ahlakı tanımlayarak İslam ahlakının konusunu ve gayesini açıklayınız.

Ahlakı tanımlayarak İslam ahlakının konusunu ve gayesini açıklayınız.

 

Ahlak ; İnsanda, doğuştan geldiği yada sonradan kazanmakta olduğu bir takım tutum ve davranışlardır. Biz insanlar gün geçtikçe değişen varlıklarız, bu değişime sonradan kazandığımız davranışlar da etki etmekte. Bu davranışlarımızı, İslam ahlakında etik anlamı olan anlayış ve uygulamalar ile zenginleştirmek bizim elimizdedir. Ancak bunu sadece dini amaçla değil, insan olduğumuz için yapmamız gerekmekte. Biz insanlar hem dünyaya hemde ahiretimize zarar veren hareketler kötü ahlak sebebiyle başımıza gelmekte. Kötü ahlaktan kurtulmak için, Takvamızın yerinde olması gerekmektedir. Unutmayin ki, Takva ibadetlerin en güzel, en kıymetlisidir. Kötülüklerin en kötüsü ise küfr’dür. Dünyada ahlaklı olabilmek için yani rahatla yaşamak, huzura kavuşmak, kardeşçe yaşabilmek için takva ile nasip olmaktadır. Kötü huylar(Düşünceler) kalbi hasta ettiği gibi ahiretimizi de etkiler. Ahlakımızın temiz olması için ilk önce kalbimizi temiz tutmamız gerekir. Ancak İslam ahlakında, şirk  yani küfr ise kalbin en büyük zehiridir. Kalbim temizdir gibi sözler içi boş laflardan ibarettir sadece. Kötülük içinde boğularak ölen kalp temiz olmaz. Küfrün enva’ı vardır ve enva’ıları arasında en kötüsü, en büyüğü ise şirktir. Diğer kalb hastalığı ise cehalettir. Cehaleti yol edinen insanlar, hem dünya hayatında hemde ahirette büyük sıkıntılar çeker. Ancak cehalet kadar kötü bir şey daha var ise o da mal-mevki hırsıdır. Mal ve şöhret yani mevki sahibi olmayı arzulamının üç sebebi vardır.

 

  • Nefsin arzularını haram yol ile elde etmeye çalışmaktır.
  • Gösteriş için iyilik yapmak, verilen sadakanın yüze çarpılması, iyi evlerde oturup güzel yaşamak için yenilen haklardır.
  • Mevki için hak ve adaletin çiğnenmesi, fakir aç iken israf yapılmasıdır.

 

Hasetten ve kibirden uzak durarak, insanların haklarını yemeyip hak ve hukukun üstünlüğü ile adil olmaya çalışmak kötü kalbimizin düzelmesinde ki en büyük yöntemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir