Atom yarıçapına bağlı olarak hangi periyodik özellikler azalır?

Periyodik sistemde soldan sağa doğru atom yarıçapı azalır. Atom yarıçapına bağlı olarak hangi periyodik özellikler azalır? Açıklayınız.

 

Elementlerin daha kolay incelenmesi için keşfedilen periyodik sistem kimya alanında birçok konuda kolaylık sağlamaktadır. Burada yer alan elementler rastgele olarak değil başta artan atom numaraları olmak üzere birçok özellik göz önünde bulundurularak sınıflandırılmıştır. Bir atomun merkezinden son katmanına kadar olan uzaklığa atom yarıçapı adı verilmektedir. Bu özellik periyot sayısının artmasıyla artarken tablo üzerinde soldan sağa doğru gidildikçe azalmaktadır. Bu özelliğin en temel sebebi ise atom numarası arttıkça proton sayısı artacak ve elektronlara daha fazla enerji uygulayacaktır. Bunun sonucunda elektronlar daha az hareket edeceğinden atom yarıçapı azalacaktır. Periyodik tabloda soldan sağa doğru gidildikçe değişen özelliklerden bazıları da şunlardır.

 

Değerlik elektron sayısı artar.

Bir elementin son katmanında yer alan elektron sayısına değerlik elektron sayısı adı verilir. Periyodik sistemde ise elementler son katmanda yer alan elektron sayısına göre aynı grup altında yer almaktadır. Soldan sağa doğru gidildikçe de bu değerlik elektron sayısı artmaktadır.

 

Metalik özellik azalır.

Periyodik tabloda elektron verme eğilimi çok olan elementler metalik özellik göstermektedir. Genellikle 1A, 2A ve geçiş elementleri adı verilen gruplarda yer alan metaller 7A gibi gruplarda nerdeyse hiç yer almamaktadır. Tablo üzerinde soldan sağa gidildikçe metalik özellik azalırken ametalik özellik artar.

 

Elektron ilgisi artar.

Bir elementin elektron almaya olan yatkınlığı elektron ilgisi olarak adlandırılır. Elektron ilgisi daha çok olan elementler ametal atomlarıdır. Periyodik cetvel üzerinde soldan sağa doğru gidildikçe ametalik özellik arttığından doğru orantılı olarak da elektron ilgisi artar. Örnek olarak 4A grubunda yer alan bir elementin elektron alma ve verme ilgisi neredeyse eşittir. Ancak 7A grubunda yer alan elementin elektron alma eğilimi %100’e yakındır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir