Azot atomunun elektron dizilimini yazarak olası yükseltgenme basamaklarını belirtiniz.

Azot (7N) atomunun elektron dizilimini yazarak olası yükseltgenme basamaklarını belirtiniz.

 

Periyodik cetvel üzerinde yer alan elementlerden soygaz atomları hariç bütün elementler kendi aralarında bileşik oluşturarak farklı yapılara sahip olurlar. Bu bileşikleri oluşturmalarındaki en temel sebep ise oktet veya dublet kuralına uyarak daha kararlı bir yapıya sahip olmaktır. 8A grubunda yer alan soygazların tamamı doğada kararlı bir yapıda bulunduğundan diğer elementler ile kesinlikle bileşik oluşturmazlar. Dublet kuralı ilk katmanda yer alan elektron sayısını en fazla olan 2’ye tamamlamaktır. Oktet kuralı ise 1.katman harici diğer katmanlarda yer alan elektron sayısını 8’e tamamlayarak soygaz elektron dizilimine oluşturmaktır. Atomlar elektron alarak anyon, vererek ise katyon adını alırlar. Eksi ya da artı yüklü tüm atomlar iyon adını alır.

 

Yukarıdaki soruda verilen azot elementini incelediğimizde 7 atom numarasına sahiptir. İlk katmanında 2 ve ikinci katmanında 5 adet elektrona sahiptir. Orbital dizilimi ise 1s22s22p3 şeklindedir. Bu atomun soygaz düzenine sahip olmak için iki adet seçeneği mevcuttur. Son katmanına 3 adet elektron daha alarak oktet kuralını tamamlamak ya da son katmanında yer alan 5 adet elektronun tamamını vererek dublet kuralını tamamlamaktır. Bu element ametal özelliklere sahip olduğundan elektron ilgisi daha yüksektir. Bu yüzden oluşturacağı bileşiklerde 3 adet elektron almayı daha çok tercih edecektir. Metal atomlarıyla azot elementi arasında oluşan bileşiklerde elektron alarak iyonik bağ oluşturacaktır. Diğer ametal elementleriyle oluşturacağı bileşiklerde ise elektronlarını ortaklaşa kullanacaktır.

 

Kısaca 3 elektron aldığında -3 değerliğe sahip olurken, 5 adet elektron verdiğinde ise +5 değerliğe sahip olacaktır. Azon elementinin sahip olacağı olası yükseltgenme basamakları “-3 ve +5” değerleridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir