Albert Einstein’ın (Albert Aynştayn) “Bir ön yargıyı parçalamak, atomu parçalamaktan zordur.” sözüyle ilgili düşüncelerinizi sınıfta paylaşınız.
Ön yargı nedir? İnsanların ilk temasta edindikleri bazen ilk temas ( konuşma karşılaşma vs.) öncesi söylemlerden edindikleri güçlü bir kalkandır diyebiliriz ön yargı için. Albert Einstein’ın sözünden hareketle neden ön yargıların yıkılmaz olduğunu inceleyelim.
Örneğin daha önce hiç sohbet etmediğiniz biri hakkında konuşulan kötü sözlere şahit oldunuz ve sizde bir kalıp yarı oluştu. Yani önyargınız artık var o kişiye karşı. O insanla oturmak bir şeyler konuşmak yâda paylaşmak ister misiniz? Var olan ön yargılarınızı buna engel olacaktır.
Hiç yumurta yememiş birine yumurtanın çok güzel olduğunu söylerseniz denemek isteyebilir ancak yumurtanın kötü olduğunu söylerseniz daha önce bu konuda bir deneyimi olmadığı için yargısı kalıplaşacaktır.
Var olan yargının silinmesi ise zordur. Bugün bilişim toplumu ve internet çağı olarak değerlendirdiğimiz şu çağda yeni öğrenmelerin gerçekleşebilmesi için unutmayı öğrenmek kavramından bahsederiz. Unutmak öğrenilmeli ve herhangi bir kalıp yargı dâhilinde olaylara bakmaktan vazgeçilmelidir. Ön yargılar öğrenmeyi ve anlamayı zorlaştırır ve olumsuz ket vurur.
Atomu parçalayan Einstein bile ön yargılara bu kadar keskin bir tabirle bakıyorsa oturup özyapılarımız üzerine biraz düşünmek gerekir.