Bitkinin büyümesi ve gelişmesi için ışık neden gereklidir?
Bitkiler, büyüyüp gelişebilmek için bazı temel ihtiyaçlara sahiptirler. Bitkilerin en temel ihtiyaçlarının başında ısı, ışık, su ve toprak yer almaktadır. Son zamanda yapılan bazı faaliyetler ile topraksız tarım yapılabilirken ısı, ışık ve su olmadan tarım halen istenilen verimde sağlanamamaktadır.
Bitkilerde ışık ihtiyacı, fotosentez için gerekmektedir. Bilindiği üzere bitkiler havadaki karbondioksit gazı ve ışığı kimyasal bir reaksiyona sokarak fotosentez yaparlar ve ürün olarak kendilerine besin sağlarlar. Bu besin ile bitkiler gelişip büyür ve insanlar için besin kaynağı olan meyve, dal ve yapraklarını sunarlar. Besin zincirinin en altlarında yer almakta olan bitkilerin temel yaşam öyküsü bu şekildedir.
Bitki yeterli ışık alamadığında çiçek açmayabilir veya yeterince genişleyip uzayamaz. Bu gibi durumlarda insanlar bitkilerden istedikleri verimi sağlayamazlar. Bu durumlar özellikle kış mevsimlerinde tarımın en büyük sorunu olarak binlerce yıl insanların hayatında önemli bir problem olarak karşımıza çıktı, sonradan gelişen yapay ışıklandırma ve seracılık sektörü ile birlikte ise bu sorun ortadan kalkarak, doğal ışığın ve diğer etkenlerin yetersiz olması durumunda bile istenilen verim bitkilerden sağlanabilmiştir. Bitkiler üzerinde yapılan bu çalışmalar neticesinde ise insanoğlu yeterli seviyede beslenebilmiş, bolluk dönemi başlamış ve insanlar diğer alanlara yoğunlaşarak teknoloji ve sosyal yaşamın hızla gelişmesini sağlamışlardır.