Biyoteknoloji ve genetik mühendisliğinin uygulamalarından insan hayatı açısından şu an için olumlu olan durumlar ilerleyen zamanlarda nasıl bir tehdit oluşturabilir?
Günümüzde sürekli olarak değişen teknoloji hayatımızı kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Ancak bu süreçlerin her birinde gelişim değişkenlik göstermektedir. Genetik durumların bu denli yapay olarak ilerletilmesi ve genetik mühendisliğin artmış olması da birçok hastalığın ve problemin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Bakıldığında yakın dönem boyunca bu şekilde olumlu yanları da gözlenecektir. Genetik mühendisliği genetik anlamda gelişen teknolojiye uyum sağlamakta ve uyumun neticesinde hayatın ilerleyen süreçlerini de kontrol edebilme gücü göstermektedir. Birçok duruma geçmişte müdahale edemezken şu an kolaylıkla değişiklik yapabilmekteyiz.
Hastalıkların teşhisi ve tanınması, bu sürecin tedavisi gibi durumlar genetik mühendisliği alanında yapılan ve biyoteknolojik olarak bizlerin yararına gerçekleştirilen uygulamalardır. Genetik anlamda bir düzelme sağlanması için de kişilerin sürekli olarak bu gelişimleri takip etmesi önemlidir. Genetik mühendisliğinin en büyük dezavantajlarından biri ilerleyen süreçlerde, insanların önünü alamayacak kadar genetik popülasyonunun artmasıdır. Yapay olarak döllenme ve canlılığın devamlılığı her ne kadar şu an istense de ilerleyen süreçlerde başımıza gelecek olan durum bu insan popülasyonun kontrolsüz artması olacaktır. Kontrolsüz devam eden bu süreci n sonucunda açlık kıtlık olarak bilinen durumların ortaya çıkması da muhtemel olacaktır. Artan insan popülasyonu bundan dolayı hızla devam edecektir. Yapay olarak gerçekleştirilen bu durum önü alınmaz bir çıkmaza gidecektir.