Bulaşıcı hastalığın ne olduğunu ve bu hastalıklardan korunmak için neler yapılması gerektiğini çeşitli kaynaklardan araştırınız.
Bulaşıcı hastalıklar, diğer hastalıklara göre daha tehlikeli olabilir. Yakın olduğumuz insanlardan ve toplu kullanılan anlarda bulaşan bu rahatsızlıkların fazlaca bulaşma yolları vardır. Her hastalık için bulaşma yolu farklı olabilse de kişilerin hasta olmamak için dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunur. Mikrop, bakteri, virüsler hastalıkları taşıyabilirler. Bulaşıcı hastalıklar; tifo, suçiçeği, kızamıkçık, dizanteri, sıtma, bel soğukluğu bulaşıcı hastalıklara örnek verilebilir. Solunum yolu ile bulaşabilen hastalıklar, doğrudan deri teması ile bulaşan hastalıklar, cinsel yolla, hayvanlardan yiyecek ve içeceklerden, hasta olan kişinin kullandığı yatak kıyafet gibi malzemeler aracılığı ile bulaşabilecek rahatsızlıklar mevcuttur. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için neler yapılması gerektiğine dikkat edelim. Öncelikle yeni doğanlar için sağlık kuruluşları tarafından belirlenen aşıların zamanında yaptırılması gerekiyor. Okulda veya çevrede yapılması gereken aşıların tam olması gerekiyor. Bulaşıcı hastalıklar hafife alınmalıdır. Ölümcül olabilen bu rahatsızlıklardan korunmak için maddeleyecek olursak;
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yolları:
- Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar için kapalı alanda hasta ile birlikte bulunmamak gerekir.
- Hastanın kanı aracılığı ile bulaşan hastalıklarda kişinin kanına temas etmekten kaçınılmalı.
- Hastanın eşyalarından hastalık bulaşabileceğinden dolayı hastanın eşyaları kullanılmamalıdır.
- Su yolu ile bulaşabilen rahatsızlıklar için içilen suyun kaynağı ve temizliği bilinmeli. Eğer temiz olduğu bilinmiyorsa kaynatılmalı. Meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce temiz olması iyi yıkanması dikkate alınmalı.