Büyük Selçuklular Anadolu’nun Türk yurdu olması için Bizans’la hangi savaşlar yapmıştır?
Büyük Selçuklu Devleti, Dandanakan savaşını 1040 yılında kazanarak bağımsızlığını ilan etmiş ve devlet haline gelmiştir. Dandanakan savaşı Gazneliler ve Büyük Selçuklu Devleti arasında yapılmıştır. Büyük Selçuklu Devleti’nin başkenti Bağdat olmuştur.
Büyük Selçuklu Devleti başta Mezopotamya, sonrasında Anadolu ve İç Asya boylarına kadar sınırlarını genişleterek dönemin en büyük Türk Devleti haline gelmiştir. En önemli coğrafyaların başında gelen Anadolu’nun bir Türk yurdu haline gelmesi uzun bir sürecin ve mücadelelerin neticesinde olmuştur. Türkler Anadolu’yu yurt edinmek için çok büyük mücadeleler gösterip, savaşlar yapmışlardır. Büyük Selçuklu Devleti’nin Anadolu’yu yurt edinme isteği sonucu Büyük Selçuklu Devleti ve Bizans devleti arasında 1048 yılında Pasinler savaşı yapılmıştır. Pasinler savaşı Büyük Selçuklu Devleti ile Bizanslılar arasında yapılan ilk savaştır. Bizanslılar ile yapılan Pasinler savaşını Büyük Selçuklu Devleti kazanmıştır.
Pasinler Savaşının kazanılmasıyla Büyük Selçuklu Devleti’nin Anadolu’ya yaptığı akınlar artmıştır. Çünkü Pasinler savaşını kazanmasıyla Büyük Selçuklu Devleti, Anadolu’yu fetih etmek için cesaret kazanmıştır. Bizans ile yapılan bir diğer savaş ise; Bizans’ın artan Türk tehlikesini ortadan kaldırmak istemesi amacı ile 1071 yılında yapılan Malazgirt savaşıdır. Bizans imparatoru Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordusu savaşı kaybetti. Böylelikle Anadolu’nun kapıları Türklere açıldı. Türklerin batıya ilerleyişi hızlanmıştır. Büyük Selçuklular Anadolu’nun Türk yurdu olması için Bizans’la 1048 yılında Pasinler savaşını ve 1071 yılında Malazgirt savaşını yapmıştır.