Coğrafya Biliminin Ortaya Çıkmasında Sizce Hangi Faktörler Etkili Olmuştur?

Coğrafya; insan ve doğa arasında yaşanan ilişkiyi inceleyen bilim dalına verilen isimdir. Coğrafya bilimi bu etkileşimi incelerken kendisine neden sonuç sorgulamalarını ilke edinir. Ayrıca ortaya koyduğu verileri bir bilim dalı olduğundan dolayı kanıtlayarak sunmayı amacı olarak benimser. Her bilim dalında olduğu gibi Coğrafya biliminin de ortaya çıkmasına etkili olan bazı faktörler söz konusudur. Aslında sıralayacağımız faktörler bir yandan da Coğrafya biliminin edindiği ilke ve amaçları tasvir etmektedir. Coğrafya biliminin ortaya çıkmasında etkili olan faktörler noktasında sıralayabileceğimiz maddeleri aşağıda görebilirsiniz.

 

Coğrafya Biliminin Ortaya Çıkmasında Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

İnsanın var olmasından itibaren kendisini yavaş yavaş gösteren Coğrafya, zamanla bir bilim haline gelmiştir. İnsanla aynı yaşta sayabileceğimiz Coğrafya biliminin ortaya çıkmasında etkili olan faktörler şunlardır:

  • İnsanın doğayla olan etkileşiminin incelenmek istenmesi, merak edilmesi ve araştırıldığında değişik bulgulara rastlanması bilimin doğmasına en büyük etken olarak sayılabilmektedir.
  • İnsan doğuştan merak eden bir varlık olarak dünyaya gelmiştir. Bu yüzden her zaman araştırmak ve keşif yapmak ister. Coğrafya da insanın meraklı yapısından doğan bir bilim dalıdır, diyebiliriz.
  • İnsanın ve diğer tüm canlıların yaşadığı gezegen olan Dünya’nın Matematiksel ve Coğrafi konumu, bizim dışımızdaki ülkelerin fiziki, beşeri, siyasi özelliklerini öğrenmek amacıyla doğmuştur.
  • Yaşadığımız Dünya üzerindeki doğal suların, okyanusların, dağların oluşumuna bilimsel cevap getirmek bilimin ortaya çıkmasında diğer bir faktördür.

“Coğrafya Biliminin Ortaya Çıkmasında Sizce Hangi Faktörler Etkili Olmuştur?” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir