Dayanışma ve yardımlaşmanın toplum hayatındaki önemini örnekler vererek açıklayınız.

Yardımlaşma ve dayanışma insana çok şey katar. Belki başka birine bir yardımda bulunursunuz ama size kattıklarının farkında olmazsınız. Herkesin kendine göre farklı imkanları var. Kimileri yeterli kalıyor kimileri ise yetersiz. Toplumda yardımlaşma ve dayanışma oldukça toplum birbirine daha bağlı bir hale gelir. Atalarımız ‘ komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir.’ demiştir. Bunu söylemelerinin sebebi yan tarafında, yanı başındaki bir evde sıkıntılar varken onu görmezden gelmemek gerekir. Çünkü bir gün biz de aynı duruma düşebiliriz. Yardımlaşmanın en büyük önemlerinden biri ise tek başına üstesinden gelemeyeceğimiz bazı durumlarda ortak bir fikir, maddiyat ve maneviyat içerisinde sorunları çözebilmektir.  Çevrenizde olup biten olayları gözlemleyin. Yardımlaşma içerisinde olun, dayanışma içerisinde olun. Toplum ancak böyle güçlenir. Örnek olarak şunları yazabiliriz;

 

  • Etrafınızda iyi niyetli olmayan ama her bireyden daha güçlü birini düşünün. Tek tek başa çıkmanız imkansızdır. Bireyler bir araya gelerek, birleşerek dayanışma içinde olarak iyi niyetli olmayan kişinin hakkında gelebilir.
  • Dinimiz İslamiyette komşusu açken tok yatan bizden değildir der. Bir mahallede ihtiyacı olan, yardıma muhtaç insanlar olduğunu düşünün. Onları terketmek mi dışlamakla ne kazanabiliriz? Hiç bir şey ! Ama onlara elimizden geldiği kadar yardım edip toplum ile adaptasyona sokabilirsek toplum daha da güçlenir. Bir elin nesi var iki elin sesi demiş atalarımız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir