El sanatlarıyla ilgili ne biliyorsunuz?
El sanatları, işleme, süsleme gibi yani el emeği ile yapılan incelikle ve büyük emekle işlenen eserlerdir. El sanatları ince zevkin, göz nurunun, uzun sabrın, gönüllerde yatan düşüncelerin ortaya çıkma durumudur. El sanatlarına örnek verecek olursak, tahta oymacılığı, sedef kakmacılığı, iğne oyası, ağaç, maden, cam işçiliği, çinicilik, yaldız, bezeme, minyatür ve süsleme gibi dalların hepsi el sanatlarıdır. El sanatları neye dayalı olduğunu merak ediyorsanız el sanatlarının çok eski bir geçmişi vardır, geçmişten gelen bir sanattır. Ortaya çıkan sanatlarda görüldüğü üzere renk anlayışının, zevkin, geçmişe olan bağlılığın örneklerini görürüz hep.
El sanatlarının yapımı her ne kadar ekonomik ve iklim şartlarına bağlanırsa da Anadolu el sanatları, gelenek ve görenekleriyle maziye olan bağlılıkları ortaya koyar. El sanat dallarına başka birkaç örnek verecek olursam halı sanatı, ahşap işçiliği, çinicilik, hat sanatı gibi örnekler verilebilir. Halı sanatı bir el sanatıdır. Halıcılık sanatının ilk doğuşu, insanoğlunun ısınma sorunu ile ortaya çıkmış, günümüze kadar gelmiştir. İlk insanoğlu, ısınma sorununu hallettikten sonra yerlere hayvan postlarını sermiş ve daha sonra hayvan postlarını taklit ederek halı yapmaya ilkel anlamda başlamıştır.
Günümüzde de el işçiliği ile özel dokularla işlenmektedir. Ahşap işçiliği ise Anadolu’da Selçuklular döneminde gelişip, kendine özgü bir niteliğe ulaşmıştır. Selçuklular ve Beylikler dönemi ağaç eserleri daha çok mihrap, cami kapısı, dolap kapakları gibi mimari öğeler olup, üstün işçilik içermişlerdir. Başka bir sanat dalı olan hat sanatı ise Arap harfleri çerçevesinde oluşmuş güzel yazı sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. ve 10. yüzyıllar arasında geçirdiği bir gelişme döneminden sonra ortaya çıkmıştır. Hat, Arapça ’da çizgi demektir. Günümüzde de hat sanatıyla uğraşan insanlar bulunmaktadır.