Eski çağlarda insanların sınama yanılma yoluyla elde ettiği maddelere üç örnek veriniz.

Eski çağlarda insanların sınama yanılma yoluyla elde ettiği maddelere üç örnek veriniz. Kısaca açıklayınız.

 

Günümüzdeki modern kimyanın temelleri atılmadan yüzyıllarca önce başlayarak 17.yüzyılın sonlarına kadar devam eden maddeleri birbirine katarak deneme yanılma yöntemiyle yeni maddeler elde etmeye çalışan kişilere simyacı, bu bilim dalının geneline ise simya adı verilmektedir. Simya ile yaklaşık olarak 2500 yıldır uğraşıldığı bilenmektedir ve bu süre içerisinde yapılan çalışmalarda bir çok madde elde edilmiştir. Bu maddelerden bazıları şunlardır :

 

Altın : İnsanoğlunun ilk yararlandığı metal olarak bilinen altın bozulmadan kalabilmesi ve pırıltılı yapısı sayesinde her dönemde ilgi görmektedir. Simyacılara göre doğada değersiz olarak bulunan metallerin güneş ve gezegenlerin etkisiyle ulaşabileceği son nokta altındır. Bu nedenle altına metallerin kralı gözüyle bakılmaktaydı ve yüzyıllar boyunca değersiz metalleri altına çevirmek ile uğraşılmıştır.

 

Pirinç : Eski çağlarda pirinç metalini bakıra çevirmek istersen bu metal bulunmuştur. Kolay işlenmesi ve istenilen şekli alabilmesi sebebiyle de günlük hayatta bol miktarda kullanılmıştır.

 

Tuz : Tuz bulunan bölgede yere düşen yiyeceklerin tadının daha farklı ve güzel olması sebebiyle keşfedilmiştir. O zamanlarda hayvan besiciliği,dericilik ve gıda üzerinden kullanılan tuz yine simya döneminde rastgele bulunmuştur. Cabir Bin Hayyan tuz ruhunu damıtarak sofra tuzu elde etmiş ve neredeyse modern kimya şartlarına yakın bir deney ilk defa bu işlem üzerinde kullanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir