Coğrafya’nın temel ilgi alanı olarak gösterebileceğimiz insan ve doğa etkileşimine baktığımızda bu etkileşime etki eden birçok faktörün karşımıza çıktığını görmekteyiz. En başta doğada karşılaşılan ortam koşulları bu etkileşimi yüksek oranda değiştirmektedir. En başta baktığımız zaman pek gözümüze çarpmayan ayrıntıyı örneklendirdiğimiz zaman daha bariz şekilde anlayabiliyoruz. Doğal ortam koşulları ve insan doğa etkileşimi arasındaki ilişki için günümüze kadar gerçekleştirilen örneklerden bazılarını incelediğinizde Coğrafya’nın ne kadar gerekli bir bilim olduğunu daha rahat anlarız.
Doğal Ortam Koşulları ve İnsan Doğa Etkileşimi Arasındaki İlişkiye Verilebilecek Örnekler Nelerdir?
Doğal ortam koşulları ve insan doğa etkileşimi arasındaki ilişki sebebi ile kaynaklanan, insan eliyle gerçekleştirilen örneklerden bazıları şunlardır:
- Fransa ve İngiltere ülkeleri arasındaki ulaşımın kolay şekilde sağlanması için Manş Tüneli inşa edildi. Manş Tüneli 1994 yılında tamamlanarak hizmete açıldı. Böylece 38 km’lik mesafeyi dünyanın en uzun sualtı tüneli olan Manş Tüneli’nden geçen trenler sağlamaktadır. Ayrıca trenler saatte 300 km’lik hıza ulaşabilmektedir. Bu tünelin yapılmasını doğal ortam koşullarına bağlayabiliriz. Eğer Manş Denizi doğal ortam çerçevesinde karşımıza çıkmasaydı Manş Tüneli de yapılamayabilirdi.
- Kaliforniya’da Central Valley Bölgesi yer almaktadır. Bu bölge verimsiz çöl alanıdır. Ancak insan eliyle gerçekleştirilen Central Valley Bölgesi verimli bir tarım alanına dönüştürülmüş. Bu bölgeye gerçekleştirilen ilk etkileşimdir. Ancak daha nüfusun artması alanın verimsizleşmesine yol açmıştır. Bu da etkileşimin olumsuz perspektifteki boyutunu göstermektedir.