Günlük hayatta karşılaştığınız karışımlara örnekler veriniz.
Birden fazla maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla oluşan maddelere karışım denir. Homojen ve hetorojen olmak üzere ikiye ayrılır.
Hetorojen karışım: Bu karışıma adi karışım da denilebilir. Çünkü karışımı oluşturan maddeler karışımın her yerine eşit olarak dağılmaz örnek olarak zeytin yağ- su, tebeşir tozu- su, beton, süt, ayran, toprak verilebilir. Hetorojen karışım da kendi içerisinde 3’e ayrılır;
- Katı-Katı (Süspansiyon): Bir katının sıvı içerisinde çözünmeyip, parteküller halinde kalmasıyla meydana gelen karışımlardır. Bu karışımlara örnek olarak; Türk kahvesi, taze sıkılmış meyve suyu, çamurlu su, kan verilebilir.
- Sıvı- Sıvı (Emülsiyon): Bir sıvının bir başka sıvı içerisinde çözünmeden kalmasıyla meydana gelen karışımlardır. Bu karışıma örnek olarak; zeytin yağı- su, süt ve benzin verilebilir.
- Sıvı- Gaz (Aerosol): Bir sıvının gaz ile birleşerek meydana getirdiği karışımdır. Örnek olarak; sis, sprey ve deodorant verilebilir.
Hetorojen karışımın özellikleri;
- Fiziksel yolla yani süzerek ayrılırlar
- Bulanık bir görünüme sahiptirler
- Dipte çökelti meydana getirirler
- Genel olarak tanecikleri gözle görülür
Homojen karışım: Çözelti olan bu karışımlar, karışımın her yerinde homojen yani eşit olarak dağılır. Örnek olarak; hava, tuzlu su, bronz, çelik verilebilir. Bu karışımlar fiziksel hallerine göre katı, sıvı ya da gaz halde bulunabilirler.
- Katı- katı çözeltiler:
Alaşımlar: metal+metal: Demir+ karbon= çelik
Bakır+ çinko= pirinç
Örnek olarak verilebilir.
- Sıvı çözeltiler: katı- sıvı: şerbet, burun damlası
Sıvı-sıvı: sirke, kolonya
Sıvı-gaz: deniz suyu, gazoz
- Gaz çözeltiler: Gaz- gaz çözeltilerdir
Doğalgaz ve hava örnek olarak verilebilir.
Homojen karışımın özellikleri
- Homojendirler
- Dipte çökelti oluşmaz
- Görüntüleri berraktır
- Parteküller gözle görülmez
- Süzme ile ayrışmazlar
- Belirli bir erime ve kaynama noktası yoktur. Çözünen maddenin miktarı çoğaldıkça kaynama noktası yükselir donma noktası ise azalır.