Heyelan ve erozyonun tarım üzerindeki etkisi nedir?
Toprağın belli kriterler neticesinde yer değiştirmesi sonrasında o bölgenin tarım işlemleri esnasında daha verimsiz bir konuma ulaşmasına etki eden faktör olarak görülebilmektedir. Heyelan ve erozyon adı verilen toprağa dayalı afetlerin bölgedeki hayatı da olumsuz bir biçimde etkilediği de görülebilmektedir. Bölgede var olan yaşantının derinden etkilenmesi noktasında da önemli bir noktada kabul görmekte olan bu iki afet durumu; genel olarak yeterince ağaçlık alanın bulunmamasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Heyelan toprağın aniden yer değiştirmesi olarak bilinmektedir. Toprağın birdenbire yer değiştirmesinin temel sebebi ise artık toprağın suya doymuş olması ve kaygan bir özelliğe erişmesi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Var olan ağaçların suyu depolamada yetersiz kalması da nedenlerden bir tanesi olmaktadır. Genelde Karadeniz Bölgesi içerisinde görülen heyelan tarım bölgelerinin verimliliğini kaybederek toprağın aniden kıraç haline gelmesine de neden olabilmektedir.
Erozyon ise zaman içerisinde etkisini gösteren bir etki yaratmaktadır. Erozyon eğimli arazilerde toprakların su ya da rüzgar gibi dış kuvvetler ile yavaş yavaş aşınması olarak görülmektedir. Toprağın aşınmasını engellemek adına ağaç dikilerek bölgede bulunan toprağın kalıcı hale getirilmesi düşünülmektedir. Bunun yanı sıra da toprakların eğim derecesini rüzgar yönünde değiştirerek tıraşlama faaliyetini gerçekleştirmek de etkin kalacaktır. Topraklardan belli bir zaman sonrasında verim alamama riskiyle karşı karşıya kalacak olan kişilerin bu şekilde bir işlem yaparak önlem almaları da gerekmekte olan bir durum olarak ifade edilmektedir.