Bazı yaşamsal faaliyetler tüm canlılar için ortaktır. Çok hücreliler bu faaliyetleri vücutlarındaki sistemler sayesinde gerçekleştirir. Hücre, canlının işlevsel ve temel yapı birimi olduğu için tek bir hücre de sistemler olmadan bu faaliyetleri yapabilmektedir.
Canlıların en önemli özelliklerinden biri hücrelerden oluşmasıdır. Bu hücrelerin içerisinde yer alan birçok yapı bulunmaktadır. Hepsinin farklı sorumlulukları ve görevleri bulunur. Canlıların ortak özelliklerine bakıldığında, beslenme, enerji üretimi, solunum ve boşaltım gibi birçok faaliyetleri bulunur. Ancak canlılar bu faaliyetleri gerçekleştirmek için sürekli olarak bir çaba içerisinde olmaktadır. En bilinen hücre içi aktivasyonu, mitokondri de gerçekleşir. Mitokondri, enerji üretiminin sorumlusu olan organeldir. Bu organelin varlığı da hücre ve vücut için oldukça önemlidir. Solunum olaylarının gerçekleşmesini sağlar. Bu sayede canlılık devam eder.
Bir diğer önemli mekanizma ise ribozomdur. Ribozom hem tek hem çok hücreli olarak her iki sınıflandırmada gözlenmektedir. Bu durumdan dolayı Atp üretimine katkı sağlar ve birçok yaşamsal faaliyette görev alır. Canlıların sınıflandırılmasında esas alınmaktadır. Organizmanın hücre sayısına göre de değişik görevler üstlenmekte ve bu görevleri yerine getirmektedir. Ancak yaşamsal faaliyetlerin devam etmesinde en önemli sorumluluk genetik materyale bağlıdır. Genlerimizin sağlıklı olması ve bunların uygun şekilde eşleşmesi, bizim için herhangi bir problem olmadan yaşamın devamlılığını sağlar.
Vücutta her hücre bulunduğu organa göre özelleşmiş durumdadır. Organ hangi görevi yapıyorsa, hücre de buna uyum sağlar. Hücrenin gözlem ve başarı yeteneği adapte olma süreci ile birleşmiştir. Tüm yaşamsal faaliyetlerin devam etmesi de bu düzen ile mümkündür.