İpek ve Baharat yollarının stratejik önemini o dönemdeki Anadolu devletleri açısından değerlendiriniz?

İpek ve Baharat yollarının stratejik önemini o dönemdeki Anadolu devletleri açısından değerlendiriniz?

 

İpek ve Baharat yolları, geçmiş dönemlerde önemli birer ticari merkezler olarak görülmekteydi. Söz konusu ticaret yolları Çin ile Avrupa arasında bir köprü görevi görerek, mal alım satım işlemlerinin ve aktarılması faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi noktasında da önemli konumda yer alırlardı. Bu ticaret yollarının kontrollerini ellerinde bulunduran devletler ise ciddi miktarda kazanç elde ederlerdi. Kervanlar halinde ticaret yapmak adına ilerleyen tüccarların temel gereksinimleri de yine bu devletler tarafından karşılanarak, aynı zamanda da yol üzerindeki halkın alışveriş yapmalarını da sağlarlardı.

 

Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim zamanında yapılan fetihler sonrasında İpek ve Baharat yolları Osmanlı Devleti topraklarına geçmiştir. Asya ve Avrupa üzerinde ticaret yapmak isteyen tüccarlar, bu süre zarfından sonra Osmanlı kontrolünde yer almaktaydı. Osmanlı, tüccarların haklarını koruyarak güvenli bir biçimde ticaret yapmalarını sağlardı. Ancak Coğrafi Keşifler sonrasında önemini yitiren İpek ve Baharat ticaret yolları, Osmanlı’nın önemli bir gelir kaynağı olmaktan çıkmış ve Osmanlı Devleti’nin duraklama dönemi de böylelikle başlamıştır.

 

İpek ve Baharat yolları içerisinde Doğu ve Batı’da türlü türlü madenler, baharatlar, kumaş tipleri ve değerli materyallerin taşınması durumu söz konusudur. Bu yollarda kervanlar halinde ilerleyen tüccarların üretilen ürünleri Asya ve Avrupa arasında taşıması noktasında da İpek ve Baharat yolları büyük önem arz edebilecek konumda yer alarak, tarihin en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi konumunda da yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir