İslam İnancının Temel Kaynakları Nelerdir? Yazınız.
İslam inancında Hz. Muhammed (sav) ve Kur’anı Kerim müslümanlara rehber olarak gönderilmiştir. Kur’anı Kerim içinde islam inancının temel kaynakları açık bir şekilde belirtilmektedir. Kuranı Kerim, sünnet, hadis, icma ve kıyas İslam inancının temel kaynaklarıdır.
Kur’anı Kerim: Allah tarafından Cebrail as aracılığı ile Peygamber efendimize indirilmiş kitaptır. Kur’an önceki gönderilen ilahi kitapların aksine son kitaptır. Müslümanların uyması gereken kurallar kuranı Kerim içinde belirtilmiştir. Allah Kur’anı Kerim yoluyla insanların farz ve şükür ibadetlerini nasıl, ne kadar, ne zaman yapacağını net bir şekilde bildirmiştir.
Sünnet ve Hadis: Peygamber Efendimiz’in farz ve vacip ibadetlerin dışında söz, fiil ve takrirlerine verilen addır. Müslüman kimselerin Peygamber efendimizin tavır ve davranışlarını örnek alarak bu davranışları yerine getirmesine sünnet davranışlar adı verilmektedir. Peygamber Efendimiz’in sözleri ise hadisti.
Kıyas: Bir mesele hakkında şer’i bir hükmün kitap ve sünnete bağlı kalarak, aralarında sebep ve sonuç bakımından benzerlik bulunmasından dolayı diğer mesele hakkında aynı hükmü vermektir.
İcma: İslam hukukuna göre, İslam bilgini ve müctehidlerin Kur’an, sünnet ve bazı mezheplere göre kıyasın delilerinden birine dayanarak, şeriatın bir meselesi konusunda aynı hükmü vermeleri, aynı hükümde birleşmeleridir”.
İslam inancının temel kaynakları müslüman kimselere birçok noktada yol göstermektedir. Müslümanların önünde bu kadar geniş açıklamalı kaynaklar olduğu sürece “bilmiyorum” veya “yapamıyorum” gibi bahanelere sığınma olasılığı pek mümkün değildir.