Mizah anlayışının kişilere ve toplumlara göre değişmesinin nedeni ne olabilir? Tartışınız.
Kişiler ve toplumlar arasında farklılık gözetilmesinin başlıca sebebi kültürdür. Kültür farklılıkları toplumun her alanına yansır ve her alanında gözlemlenir. Kültürün oluşturmuş olduğu alt yapı ile birlikte toplumun mizah anlayışı ve hatta yas anlayışı bile şekillenir.
Buna en güzel örnek hepimizin bildiği Nasrettin hoca2dır. Nasrettin hoca toplumlara mal olmuş mizahi bir karakterdir. Hepimizin bildiği üzer Nasrettin hoca kıvrak zekâlı ve olayları komik bir anlatıma dönüştüren kabiliyette bir insandır. Peki, bununu mizah anlayışı ile ne alakası var diye soracaksınız. Nasrettin hoca sadece bizim Nasrettin hocamız değil.
Bizde şekillenen Nasrettin hoca karakteri Anadolu’nun tipik tonton sevimli insanı olarak görülür. Çünkü bizim toplum yapımızda ve fiziki yapımızda toplu bir beden sevimli ve komik bulunur. Ama aynı şekilde Hindistan halkını da güldüren Nasrettin hoca orada karşımıza ince uzun bir karakter olarak çıkmaktadır. Çünkü Hintliler genel olarak zayıf ve ince esmer yapılı insanlardır.
Yani kültür farklılığı mizahi öğenin görünüşüne bile müdahil olmuştur.
Bireylerin yaşadıkları toplum, yetiştikleri çevre aldıkları eğitim bile mizahi anlayışlarını yakından etkiler.
Hayatı boyunca otobüse binmemiş birine anlattığınız otobüs fıkraları komik gelmez çünkü insan sentezlemediği ve içinde bulunmadığı durumlar ile alakalı bağlar kuramaz. Mizahın ise bağ kurmakla yakından ilişkisi vardır. Herhangi bir öğenin mizahi sayılması içinde işte bu kıstaslara uygun olması gerekmektedir.