Mümin, doğruluk, israf, cimrilik kavramlarının anlamları

Logo

Mümin, doğruluk, israf, cimrilik kavramlarının anlamlarını sözlükten araştırınız.

 

Mümin: Allah’ın varlığına ve birliğini kabul edip, Hz. Muhammed’in (sav), Allah’tan getirdiği bütün emir ve yasakları kalp ile tasdik, dil ile ikrar eden kişidir. Mümin kişi imanın altı şartına hiç tereddüt göstermeden inanır. Halk dilinde, İslam dinini kabul eden, Peygamberin (sav) Allah’tan alıp insanlara ulaştırdığı bütün kurallara ve emirlere uyan kabul eden kişidir. Mümin terimi Kur’an’da geçen bir ifadedir.

 

Doğruluk: Kişinin bütün iş ve davranışlarında İslam dininin emirlerine, aklın, ilmin ve ahlakın kurallarına göre hareket etmesidir. Doğru olan kişi, dürüsttür, adaletlidir.

 

İsraf: Allah’ın kendine nimet olarak verdiği malı, parayı, emeği, sağlığı, zamanı gereksiz yere harcamak, tutumsuzluk halidir. Her türlü nimeti boşuna harcamak israftır. İsrafı sadece para ile sınırlandırmak yanlıştır.

 

Cimrilik: Malı, parayı çok fazla sevdiğinden dolayı yaşam için gerekli zaruri ihtiyaçlara harcama yapmaktan kaçınmaktır. Kendinde olanı başkasına vermekten çekinmektir. Farsçadan Türkçemize geçmiş bir kelime olan cimri sözlükte, parasını hiçbir şekilde harcamak istemeyen, eli sıkı, pinti, hasis anlamlarına gelmektedir. Cimri terimi Kur’an-ı Kerim’de ve Hadis-i Şeriflerde şuh ve buhl kelimeleriyle ifade edilmektedir. Cimrilik yapan kişi Bahildir. Bahil olan kişi parayı elinde tutmaktan hoşlanır. Vermek istemez, istendiğinde verse bile zorlanır. Cimrilik teriminin karşıtı cömerttir. Cömert olan kişi, istenilmeden verir. Yardıma ihtiyacı olan birini görünce verir ve bunu yapmaktan da zevk alır. Allah’ın verdiği nimetleri yaratılışa göre kullanmak cömertlik, dışında kullanmak cimriliktir.

YORUMLAR

BENZER YAZILAR
KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KATEGORİLER