Nükleik asitlerin keşif sürecinde görev alan bazı bilim insanlarının yaptıkları çalışmaları kısaca özetleyiniz. (Franklin – Watson-Crick)
Nükleik asitler adı üzerinde asidik yapılarında kaynaklı olarak bu ismi almış, genetik bilginin taşınmasında önemli görevler alan moleküllerdir. Bu moleküllerin bu ismi alması da Franklin isimli bilim insanının sayesinde gerçekleşmiştir. Franklin, hücre çekirdeğindeki DNA materyali üzerinde durmuştur. Bu materyalde yapılan çalışmaların ışığında bulunan asit yapılı bu moleküllere nükleik asit adı vermiştir. Nükleik asitler, genetik bilginin oluşumunda büyük bir öneme sahiptir. DNA nın kararlı yapısı da nükleik asit varlığından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bilim dünyasında oldukça büyük önemi bulunmaktadır.
Nükleik asitlerin isimlendirilmesinden sonraki süreçte DNA yapısı ve konfigürasyonları hakkında çalışmalar devam etmiştir. DNA yapısı ve bulunma durumu incelendiğinde birçok isim konulmuştur ancak sürekli olarak bu yapının değişkenlik gösterdiği ve ortaya atılan tezlerin çürütüldüğü gözlenmiştir. Sonuç olarak nükleik asitlerin pozisyonları da göz önüne alındığında DNA süper sarmal olduğu ve bu yapının özel bir isimle anılması sağlanmıştır. Watson-Crick adı verilen bu bilim insanları DNA şekline Watson-Crick modeli adı vermiş ve geçmişten günümüze kadar gelen bu model hala moleküler biyoloji de aynı isimle anılmaya devam etmektedir. Bu yapı özeldir ve bağların konumuna kadar oldukça sıkı şekilde korunmaktadır.