Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu coğrafya, beyliğe ne gibi avantajlar sağlamıştır?

Ertuğrul Gazi 1281 yılında öldüğünde küçük oğlu Osman Bey kayıların başına geçti. Daha sonra 1299 yılında Osman Bey Söğütte Osmanlı Beyliğini kurdu. Osmanlı Beyliğide Bizans sınırındaki uç beyliklerden bir tanesiydi. Bunun getirdiği bazı avantajlar vardı.

Osmanlı Beyliği’nin kurulduğu coğrafya, beyliğe ne gibi avantajlar sağlamıştır?

Uç Beyliği Olması Sebebiyle Kargaşadan Uzaktı

O dönemler karışık olan iç Anadoluda olan beylikler birbirleri ile mücadele halindeydiler. Diğer taraftan Moğol saldırılarıyla uğraşmak zorunda kalıyorlardı. Osmanlı Beyliğinin bu durumdan uzak olması yönünü batıya çevirmesini ve kuracağı devletin temellerini atmasını sağladı.

Bizansa Komşu Olması

Bizansa ve ticaret yollarına yakın olması sebebiylede ekonomik olarak feraha kavuşmuşlardır. Kendilerini engelleyebilecek bir dış tehdit olmaması sebebiylede ticaretlerini rahatça yapabiliyorlardı.

Konumları Gereği Fetihlere Açık Olma

Osmanlı Beyliğinin Anadoludaki iç savaş ve kargaşadan uzak olması , kendilerini tehdit edebilecek herhangi bir unsur olmaması ve cihad anlayışının getirdiği gaza isteğiyle birlikte yeni yerleri fethetmeye başladılar. Komşusu olan Batı ülkelerinde ise ordu olarak güçsüz devletler bulunduğu için buraları fethedip topraklarına katmak kolay oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir