Reddetme, aşağılama, yoksun bırakma, yıldırma, umursamama ve kişinin öz güvenini sarsmanın ne tür bir şiddet olduğunu söyleyin.

Reddetme, aşağılama, yoksun bırakma, yıldırma, umursamama ve kişinin öz güvenini sarsmanın ne tür bir şiddet olduğunu söyleyin.

 

Şiddet kişi ve bireylerin üzerinde acıtan yıkan kişiyi savunmasız bırakan kaba fiziksel hareketleri barındıran ve kötü sözleri saldırganlığı içeriğinde bulunduran bir davranış biçimidir. Karşıdaki kişinin kendisini güçsüz hissetmesini sağlayan hareketlerdir ve bu amaçla yapılır. Reddetme aşağılama, yoksun bırakma, yıldırma umursamama ve kişinin öz güvenini sarsacak sözlerde bulunma da şiddete girer.  Şiddet dörde ayrılır. Bunlar;

 

  • Fiziksel şiddet: Herkesin bildiği gibi alelade olan vücuda ve organlara uygulanan kaba kuvvettir.
  • Ekonomik şiddet: genellikle işyerlerinde ve patron çalışan ilişki üzerinde görülen şiddet biçimidir. Çalışmayan eşlerde birbirlerine karşı bu şiddet türü görülebilir. Kişinin ekonomisi ve ekonomi durumu ön plandadır. İş verenin çalışanına alanı olmadığı halde farklı işlerde çalıştırması onur kırıcı ve aşağılayıcı davranması. İş veren veya iş statüsünde sizden izinsiz mallarınıza el konulması gibi hareketler içerir.
  • Cinsel şiddet: kişinin rızası olmadan yapılmaya çalışılan veya yapılan cinsel eylemlerdir. Cinsel içerikli küfürlerde bu alana girmektedir.
  • Sözlü (psikolojik şiddet): kişi üzerinde aşağılama kınama umursamama öz güvenini zedeleme gibi sözlü hakaretler psikolojik (sözlü) şiddet olarak tanımlanır. Karşıdaki insanı yalnız sözleri ile ezmeye çalışan ve onu toplum içinde rencide edici sözler kullanarak mağdur durumuna düşüren kişiler sözlü şiddet uygulamış olurlar. Sözlü şiddet kişinin geleceğini ve psikolojisini zedeleyebilir. Fiziksel şiddet kadar önemlidir. Fiziksel şiddet ile bir kol belki bacak kırılabilir ama psikolojik şiddet insanı yerle bir edebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir