Uçan balonlardaki He gazı ile oksijen tüplerindeki O2 gazının tanecik yapıları arasında fark var mıdır?

Uçan balonlardaki He gazı ile oksijen tüplerindeki O2 gazının tanecik yapıları arasında fark var mıdır? Açıklayınız.

 

Bir maddeyi oluşturan en küçük yapıtaşına atom adı verilmektedir. Bu atomlar bir araya gelerek molekül adı verilen parçacıkları oluşturur. Doğada soygazlar ve metaller genel olarak atomik yapıda bulunurlar. Metaller bazı durumlarda moleküler yapıda bulunsa da bu ihmal edilmektedir. Ametal elementler ise tek başlarına kararsız bir yapıya sahip olduklarından daha çok moleküler yapıda bulunmaktadır.

 

Molekül kelime anlamı olarak iki veya daha fazla ametal atomlarının bir araya gelerek oluşturduğu nötr atom gruplarıdır. H2 ve Cl2 gibi moleküllere element molekülü ismi verilirken H2O ve CO gibi moleküller bileşik molekülü olarak adlandırılmaktadır. Metal atomları ile ametal atomlarının oluşturduğu bileşikler molekül olarak adlandırılmamaktadır.

 

Yukarıdaki verilen örnekte atom numarası 2 olan helyum elementi bir soygazdır. Soygaz elementleri doğada atomik yapıda bulunur. O2 ise 2 adet oksijen atomunun bir araya gelerek oluşturduğu moleküler bir yapıdır. Aynı zamanda bu iki atom arasında kovalent yapılı bir bileşik bulunmaktadır.

 

Kovalent bağ : İki veya daha fazla ametal elementinin bir araya gelerek elektronları ortaklaşa kullandığı bir bağ türüdür. Bu bağ türünde elektron alışverişi yerine ortaklaşa kullanma söz konusudur. Örnek olarak Cl2 molekülünü örnek verirsek ; atom numarası 17 olan klor elementinin son katmanında 7 adet elektron bulunmaktadır. İki klor elementi son katmanında bulunan birer elektronu ortaklaşa kullanarak kararlı bi yapıya sahip olan soygaz elektron dizilimine sahip olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir