Yazdığınız kitabın korsan olarak çoğaltılıp satıldığını fark ettiniz. Hukuki yollardan hakkınızı aramak için nasıl bir yol takip etmeniz gerekir?
İnternetin inanılmaz bir hızla yayılması ve dünya nüfusunun büyük bir kısmının bu iletişim aracını kullanması çeşitli sorunları da beraberinde getirdi. Kitlelere ulaşmak, düşüncelerini ifade etmek ve bu sayede para kazanmak, son zamanların revaçta olan meslekleri haline geldi. Yazarlık mesleği pek çok farklı şekilde icra edilir duruma geldi. Kitap yazmak, oldukça zor bir eylem iken, yazmış olduğumuz kitabın yazarı olarak haklarımızın elimizden alınması ve kitabın başka bir isim ile piyasaya sürülmesi, canımızı oldukça sıkan bir durum olabilir. Özellikle internet üzerinde başlayan bu emek hırsızlığı kavramı, yeni bir kavramın da ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Bu kavram patent almak olarak ifade edilebilir.
Tarafımızdan yazılmış olan kitabın bir başkası tarafından yazılmış olarak gösterilmesi, bastırılıp çoğaltılması doğrudan doğruya haklarımıza karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Bu suçlar fikri mülkiyet suçları içerisinde değerlendirilmekle beraber, korsan kitap basan ve bunları satan kişiler de bu suçlara ortak olmuş durumdadır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsak, vatandaş olarak yapmamız gerekenler durumu şikayet etmek olacaktır. Öncelikle 155 ihbar hattını arayarak bu durum ile ilgili bilgi vermek gerekmektedir. Bu suçun savcı tarafından ele alınması ve kovuşturma aşamasına geçilebilmesi için mutlaka şikayet sahibi tarafından başvuru yapılması gerekmektedir. Medeni insanlar, haklarını hukuk yolu ile aramalıdır. Kitabınız çalındığında, siz de böyle bir yol izlemelisiniz.